Поділитись:

У Німеччині археолог-початківець знайшов скарби XIII століття (фото)

Вівторок, 21 лютого 2023, 02:36

Поблизу Хедебю на півострові Ютландія на півночі Німеччини знайшли монети і ювелірні вироби, заховані 800 років тому.

Про це пише Meta.ua.

Скарби виявив археолог-початківець Нікі Андреас Штайнман під час третьої прогулянки зі своїм інструктором.

Регіон Шлезвіг-Гольштейн, де знайдено скарб, дозволяє займатися пошуком з металошукачем лише тим людям, які пройшли підготовку з археологічної роботи в Державному археологічному відомстві та склали іспит. Як тільки чоловік викопав кілька срібних монет і побачив блиск золота, він і його наставник викликали державних археологів, які потім професійно розкопали всі дорогоцінності.

Під час розкопок виявлено близько 30 срібних монет, сережки, дві позолочені каблучки, один уламок каблучки та дві фібули. Вони були трохи порушені під час сільськогосподарської діяльності, але серед дорогоцінностей була група монет у своїй початковій конфігурації. На монетах знайдено залишки тканинного мішка, в якому скарб перебував під час його закопування. Монети датуються правлінням датського короля Вальдемара II (1202-1241 роки)

 

У знахідці виділяється пара золотих філігранних сережок-підвісок, прикрашених дорогоцінним камінням. Стиль типовий для візантійського золотарства приблизно 1100-х років. 

 

Іншим рідкісним предметом є позолочена псевдомонета фібула. Це імітація золотих динарів династії Альмохадів (1147-1269 років), виготовлена у вигляді застібки мантії в скандинавському стилі. 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів