Поділитись:

Луцька дизайнерка переїхала в Японію та популяризує українську культуру (фото)

Понеділок, 20 лютого 2023, 16:02

Лучанка Наталя Город опинилася в Японії, де вивчає японські слова й знайомить іноземців з українським світом.

Про це розповідає Волинь-нова.

Пані Наталя разом із донею вчиться жити серед японців. Так склалося, що Японія стала для невеличкої сім’ї Городів прихистком від війни.

Торік, 24 лютого, Наталя з донькою перебувала на Київщині, де мешкала останні роки. Жінка згадує ті дні з великим жахом. Спочатку вони ховалися від обстрілів у підвалі дому. Було таке, що вона виготовляла з іншими жінками коктейлі Молотова, але в якийсь момент зрозуміла, що треба рятуватися. Хоч і покидати рідну країну було непросто. 

«З України наш шлях був таким: спочатку Польща, потім Франція і Японія», – ділиться пані Наталя.

 

Наталя Город – не звичайна кравчиня, а дизайнерка одягу із запатентованою торговою маркою «N. Gorod». Вона каже, що японці дуже дивувалися, коли дізналися, що вишита червона калина є і символом України, і лікарською рослиною. Мовляв, дивно, коли вишивають лікарські рослини.

 

 

 

 

Нині вони мешкають в місті Осаці. Пані Наталії, як професійній дизайнерці, запропонували супроводжувати один із тамтешніх брендів. Крім того, її запросили на показ колекції в Токіо. 

«Ще більше японців дізнається про український одяг, вишивку – про Україну. Найбільше тут знають про Джамалу, Андрія Шевченка і Кличків», – розповідає пані Наталя. 

З того, що спостерігає лучанка в Осаці, – японці дуже підтримують Україну. 

«Щодня по телебаченню в новинах є інформація про війну в нашій країні, передають виступи Зеленського. Хоча, мушу відзначити, що трапляються і проросійські новини. Є немало інформації про те, як багато допомоги збирають і передають японці в Україну. Наші земляки, які переїхали в Японію задовго до війни, дуже круто волонтерять, а також підтримують нас, тих, хто залишив Батьківщину через воєнні дії Росії», – зазначає пані Наталя. 

Лучанка називає імена найактивніших волонтерів: Ірини Маковської та Світлани Ташіро (теж лучанки) й висловлює велику вдячність за опікунство.

 

Між тим, пані Наталя не просто освоюється в далекій країні: вона знайомить японців з Україною усілякими способами. Так, наприклад, дизайнерка мала можливість виступати у японському виші.

«Молодь цікавилася, чи дійсно у нас був організований Голодомор. Також їх вразив той факт, що поетів, письменників могли знищувати тільки за те, що вони писали... Насправді японці в шоці, що порівняно невеличка Україна так зуміла про себе заявити!», – розповідає пані Наталя.

Був момент, коли Наталя Город взялася декламувати студентам Ліну Костенко, поезію якої, як і багато українців, дуже любить. Уривок з «Марусі Чурай» лунав в Осаці, звісно, українською. Лучанка на все життя запам’ятає сльози кількох японських студенток, які, вбираючи слова й інтонації незнайомої мови, спостерігаючи за нею, жінкою, яка опинилася поруч із ними через росіян, не втрималися і стали плакати.

Про сьогодення України, за яким Наталя Город пильно стежить з далекої Японії, зокрема й завдяки родині на Волині, вона говорить з болем і сподіванням. Дуже хоче приїхати у рідний Луцьк, відвідати могили батьків, побачитися з рідними. Поки ж робитиме все можливе на своєму місці: дистанційно опікується ательє в Україні, аби люди й далі мали роботу, й своїм шитвом показуватиме японцям Україну.

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
20 березня 2024
21 лютого 2024
20 лютого 2024
18 лютого 2024
15 лютого 2024
10 лютого 2024
06 лютого 2024
04 лютого 2024
03 лютого 2024