Поділитись:

До партнерів та назад: чому волинському бізнесу важливо перетинати кордон (фото)

П'ятниця, 17 лютого 2023, 16:30

Фото ілюстративне

Перетин кордону і обмеження, пов'язані з тим – це величезна проблема для волинського бізнесу. 

Так вважає виконавчий директор Волинського обласного об’єднання роботодавців Володимир Кривович. Під час круглого столу, організованого Громадянським Рухом «СВІДОМІ» у п'ятницю, 17 лютого він наголосив, що бізнес, який орієнтований на експорт, стикається зараз із неабиякими труднощами. 

«Яким чином укласти договір, продовжити співпрацю з іноземними контрагентами, якщо ти не маєш можливості виїхати? Елементарно, волинський приклад: хтось займається ягідництвом, поїхала партія, з якою щось не гаразд – потрібно послати спеціаліста. Що робити такому бізнесу, якщо спеціаліст не підпадає під категорії, яким дозволено виїзд за кордон? А це ж дохід у бюджет, з якого потім ідуть відрахування на військові потреби тощо», – описує проблему Володимир Кривович. 

Очільник фракції «Громадянський Рух «СВІДОМІ» у Луцькраді Тарас Шкітер нагадав, що наприкінці літа минулого року Міністерство економіки та Міністерство цифрової трансформації розробили експериментальний проект «єВідрядження», мета якого – покращити мобільність бізнесу шляхом надання дозволу на короткострокове відрядження підприємців та їх працівників (не більше 10 осіб) за кордон до семи днів із внесенням застави 200 тисяч гривень. Механізм «єВідрядження» мав стати доступним користувачам через портал «Дія» з 1 вересня, однак уже в грудні уряд відмовився від цієї програми. 

Тарас ШкітерТарас Шкітер
 

Такої програми дуже бракує місцевому бізнесу. Водночас директорка Волинського обласного центру зайнятості Алла Куцин вважає, що якщо таку програму розробили для водіїв-далекобійників, можна сподіватися на схожі кроки і у напрямку допомоги бізнесу. 

Алла КуцинАлла Куцин
 

«Федерація ці пропозиції подавала ще з травня. Були варіанти. І на основі наших пропозицій формували програму «єВідрядження». Напевно, держава вважає, що є дуже великий ризик, що ці люди не повернуться. Але чи співвідносний той ризик із потенційними позитивними впливами для бізнесу?», – підсумовує Володимир Кривович. 

Круглий стіл на тему «Зайнятість та безробіття на Волині в період війни» відбувся у п'ятницю, 17 лютого. Учасниками були директорка Волинського обласного центру зайнятості Алла Куцин, перша віце-президентка Волинської торгово-промислової палати Віра Корнійчук, виконавчий директор Волинського обласного об’єднання роботодавців Володимир Кривович, директорка з економіки ПрАТ «Едельвіка» Оксана Антонюк, а також депутатка Луцької міської ради від Громадянського Руху «Свідомі» Алла Надточій. Модерував захід депутат Луцькради Тарас Шкітер. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів