Поділитись:

Нацбанк відніс банк "Народний капітал" до категорії неплатоспроможних

П'ятниця, 20 січня 2017, 10:22

Правління Національного банку ухвалило рішення про віднесення ПАТ "Банк Народний капітал" до категорії неплатоспроможних.

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

У повідомленні зазначається, що у липні 2016 року ПАТ "Банк Народний капітал" було віднесено до категорії проблемних у зв'язку з невідповідністю його структури власності вимогам щодо прозорості. Протягом строку проблемності банк не привів свою діяльність у відповідність до вимог законодавства. При цьому Національний банк звертав увагу банку та його акціонерів на цю проблему ще з грудня 2014 року.

Станом на сьогодні понад 85% акцій банку належить особам, жодна з яких не є власником істотної участі в банку. Єдиним власником істотної участі в банку є Валерій Макаренко (14,24%), який набув таку істотну участь з порушенням закону без погодження Національного банку, через що тривалий час був позбавлений права голосу.

Протягом 2016 року до Національного банку було подано декілька пакетів документів для погодження істотної участі як його акціонерам, так і третім особам. За цими пакетами документів Національний банк прийняв рішення про заборону набуття істотної участі через незадовільність фінансового стану заявників та неможливість підтвердження джерел походження їх коштів.

За інформацією Національного банку, 16 січня 2017 року банк прийняв рішення про ліквідацію з ініціативи власників та подав документи до Національного банку для отримання згоди на ліквідацію. Згідно зі статтею 78 Закону України "Про банки і банківську діяльність", така згода може бути надана лише за відсутності ознак, за якими банк може бути віднесений до категорії проблемних або неплатоспроможних. ПАТ "Банк Народний капітал" на момент подання документів вже був віднесений до категорії проблемних. Таким чином, Національний банк не може задовольнити клопотання банку.

Кошти 99% вкладників банку будуть відшкодовані Фондом гарантування вкладів фізичних осіб у повному обсязі. Фонд забезпечить виплати гарантованої суми вкладів в обсязі близько 11 млн. грн.

Нагадаємо: акціонери банку "Народний капітал" на зборах 16 січня вирішили рішення про його ліквідацію.

Надрукувати
мітки:
коментарів