Поділитись:

Математика + мова: у МОН назвали найбільш вдалу модель НМТ

Понеділок, 13 лютого 2023, 18:42
Математика + мова: у МОН назвали найбільш вдалу модель НМТ

Ротація статусів математики та історії України у національному мультитесті, де предмет «Історія України» стане обов'язковим, а «Математика» – предметом за вибором, суттєво погіршить прогностичну валідність тесту в цілому та поставить в найгірші умови вступників на пріоритетні для відновлення України спеціальності (технічні, природничі, будівельні тощо).

Так вважає написав генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН Олег Шаров, коментуючи завершення подачі правок до законопроєкту, яким має бути внормовано модель проведення НМТ в 2023 році, – повідомляє Освіта.ua

Зі слів Олеша Шарова, наразі реальними моделями проведення НМТ можуть бути:

  • два обов’язкових та один вибірковий предмет;
  • три обов’язкових предмети;
  • три обов’язкових та один вибірковий предмет, при чому вибірковий предмет може складатись обов’язково або за бажанням.

Шаров зазначає, що загалом можна розглядати два варіанти моделі з двома обов’язковими та одним вибірковим предметом.

Один з них – обов’язкові «Українська мова» та «Математика», предмет на вибір з переліку: «Історія України», «Іноземна мова», «Фізика», «Хімія», «Біологія».

«Ця модель залишається найбільш вдалою для 2023 року з багатьох поглядів, хоча і не задовольняє прихильників обов’язковості історії України», – зазначає директор директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН.

Водночас альтернативна модель з двома обов’язковими предметами може бути сформована шляхом ротації статусів «Математики» та «Історії України».

«Така модель приваблива для багатьох вступників на популярні спеціальності, але створить інші проблеми: суттєво погіршиться прогностична валідність НМТ у цілому (погіршиться очікуваний рівень успішності навчання студентів) і в найгірші умови будуть поставлені вступники на пріоритетні для відновлення України спеціальності (технічні, природничі, будівельні тощо)», – зазначає Шаров.

Він також зауважує, що модель трьох обов’язкових з трьох предметів, тобто модель 2022 року: українська мова, математика, історія України є порівняно простим, зрозумілим та успішно апробованим варіантом, але найбільший його недолік – відсутність вибіркового предмета, що важко сприймалось минулого року і буде зовсім дивною тепер.

«Модель трьох обов’язкових з чотирьох предметів. Обов’язковий блок виглядає очевидним (українська мова, математика, історія України). Четвертий предмет на вибір (але не за бажанням вступника) депутати вважають таким, що перевантажить вступників. Складання четвертого предмета за бажанням вступника може зробити цей варіант цікавою альтернативою найбільш вдалій моделі. Очікуваний негативний наслідок – збільшення кількості двохсотбальників внаслідок зменшення кількості часу та тестових завдань з кожного предмета», – наголосив генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН Олег Шаров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів