Поділитись:

На Волині можуть відкрити ще один пункт пропуску на кордоні з Польщею (фото)

П'ятниця, 10 лютого 2023, 17:38
На Волині можуть відкрити ще один пункт пропуску на кордоні з Польщею (фото)

У Волинській області планують відкрити ще один митний пункт пропуску на кордоні з Польщею, що дозволить розвантажити ПП «Ягодин».

Новину повідомили у п'ятницю, 10 лютого, на сайті Волинської ОВА.

Відкриття пункту пропуску «Адамчуки – Збереже» неодноразово обговорювалося на обласному рівні. Тривали перемовини й з польською стороною, яка зацікавлена у поглибленні економічних та соціальних зв’язків. 

З початком повномасштабної війни в Україні питання відкриття додаткового ПП «Адамчуки – Збереже» набуло дещо іншого змісту. Згідно зі статистичними відомостями, до 40% транспортних засобів, які перетинають МПП «Ягодин» переміщують вантажі, які до 24 лютого 2022 року експортувалися через морські порти України. Зокрема, у рази збільшилась кількість вантажних автомобілів, які переміщують товари критичного експорту. На міжнародному ПП «Ягодин» спостерігаються значні черги транспортних засобів, які очікують на виїзд з України. 

Новий ПП «Адамчуки – Збереже» дасть змогу розвантажити існуючі пункти перетину, підвищити їх пропускну спроможність, збільшити об’єми експорту агропромислової продукції та імпорту стратегічних товарів.

З цього приводу в облдержадміністрації відбулася робоча зустріч, в ході якої з представниками Шацької селищної ради обговорили спільні подальші кроки в цьому напрямку. 

Слід зазначити, що відкриття тимчасового пункту пропуску «Адамчуки – Збереже» на 2-3 місяці обговорювали з польськими партнерами ще до 24 лютого 2022 року. Зараз знову ініціюватимемо зустріч аби задокументувати спільні наміри щодо відкриття нового пункту перетину. 

Обговорили також і будівництво дороги «Ягодин – Адамчуки», яка в перспективі може стати альтернативною для перетину кордону через новий пункт пропуску. Начальниця Служби місцевих автомобільних доріг у Волинській області Оксана Грицюк розповіла, що проєкт дороги буде зроблений до кінця цього року.

Також добудови потребує дорога протяжністю 1 км, яка веде безпосередньо до берегів Західного Бугу. До слова, у 2021 році автомобільна дорога Шацьк – Залісся – Грабове – Старовойтове протяжністю 12 км була капітально відремонтована в рамках програми Президента України «Велике будівництво». 

Шацький селищний голова Сергій Карпук розповів, що у відкритті пункту пропуску «Адамчуки – Збереже» особливо зацікавлені місцеві мешканці.

«Усі добре пам’ятають Європейські дні добросусідства, коли тимчасовий перехід за кілька днів перетинало до 50 тисяч туристів. Сусідам-полякам цікава наша культура та традиції», – зазначив Сергій Карпук. – Окрім цього, важливим буде розвиток інфраструктури, як з нашої, так і з їхньої сторони». 

Окрім цього, при облдержадміністрації буде створена робоча група, яка безпосередньо куруватиме питання відкриття ПП «Адамчуки – Збереже».

На Волині можуть відкрити ще один пункт пропуску на кордоні з Польщею (фото)На Волині можуть відкрити ще один пункт пропуску на кордоні з Польщею (фото) 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів