Поділитись:

В Іспанії завдяки штучному інтелекту знайшли твір Лопе де Веги (фото)

Неділя, 05 лютого 2023, 03:14
В Іспанії завдяки штучному інтелекту знайшли твір Лопе де Веги (фото)

У Національній бібліотеці Іспанії, за допомогою штучного інтелекту, вдалося знайти невідому до цього часу п’єсу Лопе де Веги

Про це пише CNN.

Технологія штучного інтелекту, яка використовується для транскрибування анонімних історичних творів в архівах Національної бібліотеки Іспанії, виявила раніше невідому п’єсу одного з найвидатніших письменників країни Фелікса Лопе де Веги.  

«Експерти підтвердили, що саме він, один із найвидатніших авторів іспанського "Золотого століття", написав п’єсу "La francesa Laura" ("Француженка Лаура") за кілька років до своєї смерті 1635 року», – йдеться у повідомленні.

Рукопис, знайдений в архівах бібліотеки, був копією цього твору, зробленою наприкінці 17-го століття, значно пізніше після смерті автора. Його виявили під час дослідницької роботи фахівці з Віденського університету та Університету Вальядоліда, які застосували штучний інтелект для розшифрування 1300 анонімних рукописів та книжок. 

В Іспанії завдяки штучному інтелекту знайшли твір Лопе де Веги (фото) 

Для встановлення авторства робіт використовувався метод вивчення порядку застосування слів тим або іншим автором.

У Національній бібліотеці заявили, що слова, використані в тексті, «тісно збігаються зі словами Лопе, а не з іншими 350 драматургами», чиї роботи також були частиною експерименту.

Віднайдений твір протягом наступних місяців буде виданий іспанською мовою, та знову буде доступним читачам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів