Поділитись:

Антимонопольники оштрафували "Газпром" на 85 мільярдів гривень

П'ятниця, 22 січня 2016, 12:45
Антимонопольники оштрафували «Газпром» на 85 мільярдів гривень

Антимонопольний комітет України оштрафував російську компанію "Газпром"на 85 млрд гривень за зловживання монопольним становищем.

Про це повідомив голова відомства Юрій Терентьєв, - інформує Лівий берег.

"Тільки-но ухвалено рішення про зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу магістральними трубопроводами територією України компанією "Газпром" як монопольним покупцем. Сума штрафу - 85 млрд грн", - повідомив Терентьєв.

Це рекордний штраф в історії Антимонопольного комітету. Попередній рекорд установлено 2012 року, коли за антиконкурентні узгоджені дії на 419 млн гривень оштрафували асоціацію "Меблідеревпром" і 14 її учасників. Втім, штрафи комітету практично ніколи не виплачуються в повному обсязі. Відповідачі оскаржують (і найчастіше успішно) більшість рішень комітету в судах.

Нагадаємо, наприкінці квітня антимонопольні органи Європейського Союзу пред'явили "Газпрому" офіційне звинувачення у зловживанні монопольним становищем у Польщі, в Угорщині, Естонії, Латвії, Литві, Чехії, Словаччині, Болгарії. Російську компанію звинуватили у створенні штучних бар'єрів для постачання газу з одних країн Центральної та Східної Європи в інші та встановленні несправедливих цін на газ.

Надрукувати
мітки:
коментарів