Поділитись:

На Волині в 11-місячної дитини виявили туберкульоз

Четвер, 02 лютого 2023, 09:05
На Волині в 11-місячної дитини виявили туберкульоз

У Ковельському районі виявили туберкульоз в 11-місячної дитини. 

Нещодавно фахівці Ковельського районного відділу разом з Турійським центром ПМСД (первинна медико-санітарна допомога) за підтримки Любомльського ТМО здійснили епідеміологічне розслідування цього випадку, – повідомили у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

З метою проведення обстеження контактних осіб проведено флюорографію виїзним флюорографом Любомльського ТМО 22 контактним особам. Вивчено також вакцинальний статус контактних осіб щодо туберкульозу. Вручені інформаційні матеріали та проведена бесіда по профілактиці інфекційних захворювань.

Довідково:

Туберкульоз розвивається у приблизно 10% людей, інфікованих бактеріями туберкульозу. Особливо чутливі до туберкульозу люди з ослабленою імунною системою (через хронічні захворювання або прийом певних ліків) та маленькі діти, оскільки їх імунна система ще не сформована. Щоб захистити дитину від важких форм туберкульозу використовують вакцину БЦЖ.

Без щеплення вакциною БЦЖ у дитини, яка підхопить такий туберкульоз, зростає ризик смерті. Тому цю вакцину вводять так рано – на 3–5 день життя. Це рекомендований вік для вакцинації, однак діти старше 5 днів також можуть бути вакциновані, якщо раніше вони не були щеплені з об'єктивних причин.

Впродовж життя людина може захворіти на туберкульоз, але в перші роки життя вона не матиме генералізованої форми ТБ з множинним ураженням кількох органів.

БЦЖ – це жива вакцина з настільки ослабленими мікобактеріями, що вони не здатні викликати захворювання. БЦЖ застосовують у багатьох країнах з високою поширеністю ТБ для захисту дітей. На жаль, Україна й досі перебуває в цьому переліку. Тому так важливо дотримуватись Національного календаря профілактичних щеплень і вчасно захищати своїх дітей від загроз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 квітня 2024
20 квітня 2024
09:09
19 квітня 2024