Поділитись:

Удар блискавки призвів до появи квазіркисталу

Вівторок, 31 січня 2023, 02:10

Вчені знайшли квазікристал, який з'явився після удару блискавки.

Про це повідомляє Science Alert.

Блискавки, які вдарили по піщаній дюні в Небрасці, призвели до утворення кристалів, що рідко зустрічаються у природі. Усередині шматка фульгуриту – або «викопної блискавки», – створеного потужним розрядом електрики, що проникає в пісок і сплавляє його, вчені виявили квазікристал, існування якого колись вважалося неможливим.

Відкриття означає, що існують раніше невідомі шляхи утворення квазікристалів. А це відкриває нові шляхи їхнього створення в лабораторії.

Ідея існування квазікристалів виникла у 1980-х роках, але тоді це вважалося неможливим. Тверді тіла можуть мати або кристалічну структуру, або бути чимось аморфним, але не чимось посередині. Але пізніше вченим дійсно вдалося знайти квазікристали: як створивши їх у лабораторних умовах, так і виявивши у метеоритах.

Пізніше дослідники також визначили, що квазікристали в природі можуть з'явитися тільки в екстремальних умовах, за неймовірно високих температур і тиску. Довгий час квазікристали зустрічалися у природі лише у кратерах, що залишилися після падіння високошвидкісних метеоритів.

Блискавки – це одні з найпотужніших сил у природі, вони вдаряють з величезною швидкістю і здатні нагрівати повітря, через яке проходять, до температури, яка вп'ятеро перевищує температуру Сонця. Коли блискавка вдаряє в певному місці з великою силою, вона може розплавити пісок, залишивши фульгурит – слід, що скам'янів.

Тобто присутні всі «інгредієнти» для утворення квазікристала: удар, температура та тиск.

«Всередині шматка породи, який піддався розряду блискавки, було виявлено «додекагональний квазікристал», що складається з рівновіддалених один від одного атомних шарів, кожен з яких має 12-кратну симетрію та квазікристалічний порядок, неможливий для звичайних кристалів. Відкриття передбачає механізми утворення квазікристалів у природі (на Землі та в космосі) та у лабораторії», – розповіли вчені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів