Поділитись:

У переліку кандидатів у судді Верховного Суду України – 15 волинян

Середа, 18 січня 2017, 09:49
У переліку  кандидатів у судді Верховного Суду України – 15 волинян

У переліку претендентів на посади суддів Верховного Суду України – п`ятнадцять волинян. Серед них – судді волинських судів та викладачі вишів.

Про це йдеться у списку кандидатів до нового Верховного Суду України, – повідомляє Четверта влада.

Із 30 вересня минулого року вступив у силу новий закон "Про судоустрій і статус суддів". Відтак ліквідується Вищий господарський суд, Вищий адміністративний суд, Вищий спеціалізований суд із розгляду цивільних та кримінальних справ, а вищим судом в Україні стане новостворений Верховний Суд.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України 7 листопада 2016 року оголосила конкурс на зайняття 120 вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду:

1) Касаційному адміністративному суді –30 одиниць;

2) Касаційному господарському суді – 30 одиниць;

3) Касаційному кримінальному суді – 30 одиниць;

4) Касаційному цивільному суді – 30 одиниць.

Бажання взяти участь у конкурсі на посади суддів Верховного Суду України виявили 846 осіб.

До самого конкурсу допустили 653 кандидати. 71%, тобто 464 особи, склали нинішні судді, а 189 кандидатів – люди "не з системи", тобто науковці і адвокати.

У переліку  кандидатів у судді Верховного Суду України – 15 волинян

Із Волинської області документи подали і були допущені до конкурсу 15 осіб. Із них – 13 суддів та двоє науковців.

Семеро кандидатів-суддів із Волині представляють Апеляційний суд Волинської області, троє – Луцький міськрайонний суд, по одному кандидату – із Ківерцівського, Ковельського та Рожищенського райсудів.

Серед науковців – один доцент Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки та один доцент Луцького національного технічного університету.

№ п/п Прізвище, ім`я та по-батькові На посаду судді якого суду претендує кандидат Нинішня посада Місце роботи
1 Гапончук Віктор Васильович Касаційний кримінальний суд суддя Апеляційний суд Волинської області
2 Здрилюк Оксана Ігорівна Касаційний цивільний суд суддя Апеляційний суд Волинської області
3 Земко Алла Михайлівна Касаційний цивільний суд доцент Луцький національний технічний університет
4 Карпук Алла Костянтинівна Касаційний цивільний суд суддя Апеляційний суд Волинської області
5 Киця Світлана Іларіонівна Касаційний цивільний суд суддя Апеляційний суд Волинської області
6 Ковтуненко Віталій Володимирович Касаційний цивільний суд суддя Луцький міськрайонний суд Волинської області
7 Кондратішина Вікторія Вікторівна Касаційний кримінальний суд доцент Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки
8 Костюкевич Олександр Костянтинович Касаційний цивільний суд суддя Ківерцівський районний суд Волинської області
9 Лесик В`ячеслав Олександрович Касаційний кримінальний суд суддя Ковельський міськрайонний суд Волинської області
10 Овсієнко Андрій Анатолійович Касаційний цивільний суд суддя Апеляційний суд Волинської області
11 Русинчук Микола Миколайович Касаційний цивільний суд суддя Апеляційний суд Волинської області
12 Сівчук Андрій Євгенович Касаційний кримінальний суд суддя Луцький міськрайонний суд Волинської області
13 Сіліч Іван Іванович Касаційний кримінальний суд суддя Рожищенський районний суд Волинської області
14 Стрільчук Віктор Андрійович Касаційний цивільний суд суддя Апеляційний суд Волинської області
15 Ющук Олег Сергійович Касаційний кримінальний суд суддя Луцький міськрайонний суд Волинської області

Більшість претендентів (9 кандидатів) на посади у Верховному Суді хочуть працювати у Касаційному цивільному суді. Решта віддала перевагу Касаційному кримінальному суду.

Хто ці люди

Претендент на посаду судді в Касаційному кримінальному суді Віктор Гапончук з 2006 до 2010 року працював суддею в Любешівському районному суді, згодом його перевели в Апеляційний суд Волині. Там він входить до палати з розгляду кримінальних справ.

Претендентка на посаду у Касаційному цивільному суді Оксана Здрилюк – суддя із багаторічним стажем. Ще у 2000 році Верховна Рада призначила Оксану Здрилюк безстроково на посаду судді Луцького міського суду. У 2004 році міський суд перетворили у міськрайонний, у 2006 році Оксана Здрилюк перейшла працювати у палату з розгляду цивільних справ Апеляційного суду Волині.

Ще одна кандидатка у Касаційний цивільний суд Алла Земко – випускниця Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого (у 1998 році), кандидат юридичних наук (з 2004 року), доцент кафедри філософії (з 2005 року). На кафедрі філософії, політології та права Луцького національного технічного університету працює з 1997 року.

Алла Карпук, яка також претендує на робоче місце в Касаційному цивільному суді, багато років працює в судовій системі. Ще у 2001 році Верховна Рада обрала її безстроково на посаду судді Луцького районного суду, з 2005 року Алла Карпук працює в судовій палаті із розгляду цивільних справ Апеляційного суду Волинської області.

Також до Касаційного цивільного суду планує потрапити і ще одна колега Алли Карпук по Апеляційному суду Волині Світлана Киця. Вона також в апеляційному суді працює з 2005 року, а до того працювала у Луцькому міському і міськрайонному судах.

Суддя Віталій Ковтуненко, який вже чимало років працює в Луцькому міськрайонному суді і претендує на посаду у Касаційному цивільному суді.

Претендентка на посаду судді у Касаційному кримінальному суді Вікторія Кондратішина тривалий час займається адвокатською практикою та працює заступником декана юридичного факультету Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, доцентом кафедри кримінального права і процесу.

Ще один претендент на посаду судді Касаційного цивільного суду Олександр Костюкевич працює суддею з 2002 року. Починав працювати у Луцькому районному суді, з 2007 року став заступником голови Луцького міськрайонного суду. У 2009 році переведений у Ківерцівський районний суд, який того ж року очолив і керує ним досі.

В`ячеслав Лесик, який претендує на посаду в Касаційному кримінальному суді, після закінчення Харківського юридичного інституту у 1987 році деякий час працював слідчим в райвідділі міліції. У 1990 році став суддею Ратнівського районного суду. У 2009 році його перевели до Ковельського районного суду, який він у 2011 році і очолив.

Суддя Андрій Овсієнко з 2005 до 2011 року працював у Турійському районному суді, в 2011 році його перевели до Апеляційного суду Волинської області. Деякий час був заступником голови цього суду.

Колега Андрія Овсієнка Микола Русинчук – один з "ветеранів" Апеляційного суду Волинської області. Тут він працює з 2001 року.

Суддя Андрій Сівчук – "ветеран" Луцького міськрайонного суду. У ньому він працює з 2003 року.

Суддя Іван Сіліч вже чимало років працює в Рожищенському районному суді і вже майже п`ять років його очолює. Натомість суддя Віктор Стрільчук безстроково призначений суддею Апеляційного суду Волинської області ще у 2006 році. Зараз Віктор Стрільчук є заступником голови суду.

Суддя Олег Ющук, який сподівається отримати посаду в Касаційному кримінальному суді. Суддею Олег Ющук працює з 2002 року.

Як повідомив член Громадської ради доброчесності при Вищій кваліфікаційній комісії суддів Роман Куйбіда, до 20 січня рада збирає інформацію про усіх претендентів на посади у Верховному Суді.

"Висновки Громадської ради доброчесності потрапляють до суддівського досьє (досьє кандидата на посаду судді), і Вища кваліфікаційна комісія суддів може відхилити їх лише двома третинами голосів. До 20 січня 2017 р. Громадська рада доброчесності має визначитися стосовно тих кандидатів, щодо яких необхідно дати негативний висновок", – зазначив у листі член ради Роман Куйбіда.

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 квітня 2024
22 квітня 2024
21 квітня 2024
19 квітня 2024
17 квітня 2024
15 квітня 2024
12 квітня 2024