Поділитись:

На Евересті виявили майже невловимого пухнастого хижака манула (фото)

Понеділок, 30 січня 2023, 01:13
На Евересті виявили майже невловимого пухнастого хижака манула (фото)

На горі Еверест у Гімалаях вперше виявили манула або кота Палласа – пухнастого хижака, який проживає у Центральній та Східній Азії. 

Про це пише УП.Життя.

Вчені знайшли докази проживання манула у національному парку Сагарматха в Непалі, де розміщена найвища вершина земної кулі Джомолунгма або Еверест.

Це новаторське відкриття стало результатом експедиції National Geographic і Rolex Perpetual Planet Everest у 2019 році – найповнішої окремої наукової експедиції на гору за всю історію, повідомили вчені у журналі Cat News.

Вченим уже відомо, що манул або кіт Палласа живе в Азії – від Західного Ірану до Монголії, від Тибету до Сибіру. Тепер ми знаємо, що манули живуть і на схилах Джомолунгми.

На Евересті виявили майже невловимого пухнастого хижака манула (фото) 

«Ці знахідки розширили ареал проживання манула на східний Непал і додали новий вид до списку відомих ссавців у Національному парку Сагарматха», – йдеться у статті.

Манул – дуже пухнастий і таємничий хижак, якого в соцмережах часто називають «сердитим котом» (grumpy cat) через серйозне кругле обличчя.

На Евересті виявили майже невловимого пухнастого хижака манула (фото) 

З 7 квітня по 2 травня 2019 року доктор Трейсі Сеймон із програми зоологічного здоров’я Товариства охорони дикої природи очолила дослідницьку групу Perpetual Planet Everest Expedition.

Вчені зібрали зразки навколишнього середовища з двох місць на території національного парку Сагарматха на південному схилі гори Еверест. Зразки взяли на висоті 5110 і 5190 метрів над рівнем моря на відстані 6 км одне від одного.

«Це феноменально – виявити докази існування цього рідкісного та прекрасного виду на вершині світу. Майже чотиритижнева подорож була надзвичайно корисною не лише для нашої команди, але й для більшої наукової спільноти. Виявлення манула на Евересті демонструє багате біорізноманіття цієї віддаленої високогірної екосистеми та розширює ареал цього виду до східного Непалу», – каже Сеймон. 

ДНК-аналіз посліду підтвердив, що два манули живуть на Евересті і перетинаються на цій території з червоною лисицею. Також дослідники виявили сліди ДНК пискухи та гірської ласки, на яких полює манул. 

На Евересті виявили майже невловимого пухнастого хижака манула (фото) 

За останні роки кількість туристів, які відвідують національний парк Сагарматха та гору Еверест, різко зросла: лише з кількох тисяч у 1970-х роках до понад п’ятдесяти тисяч у 2019 році. Водночас кіт Палласа залишався непоміченим у цьому парку до 2019 року.

«Це унікальне відкриття не лише з точки зору науки, але й збереження, оскільки ця популяція кота Палласа юридично захищена CITES (Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни та флори, що перебувають під загрозою зникнення).Ми сподіваємося, що підтвердження цього нового виду підвищить обізнаність про різноманіття видів на цьому знаковому об’єкті всесвітньої спадщини», – сказав дослідник National Geographic та співавтор статті Антон Сеймон. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів