Поділитись:

ВООЗ розслідує зв'язок між смертями 300 дітей і сиропами від кашлю

Середа, 25 січня 2023, 00:18
ВООЗ розслідує зв'язок між смертями 300 дітей і сиропами від кашлю

Всесвітня організація охорони здоров'я пов'язує смерть понад 300 дітей у Гамбії, Індонезії та Узбекистані з вживанням сиропів від кашлю виробництва шести індійських та індонезійських фармацевтичних компаній.

ВООЗ «шукає зв'язок» між цими виробниками. Про це пише УП.Життя.

Зокрема, організація з'ясовує, чи від одного постачальника компанії закуповували сировину для виготовлення "смертельного сиропу". У ВООЗ наразі не називають конкретних постачальників.

Перші випадки дитячих смертей зафіксували ще у липні 2022 року в Гамбії. ВООЗ заявила, що вони пов'язані з безрецептурними сиропами від кашлю, які діти приймали від поширених захворювань і які містили відомий токсин – діетиленгліколь або етиленгліколь.

Це токсичні хімічні речовини, які використовуються як промислові розчинники та антифризи і можуть бути смертельними навіть у невеликих кількостях. Токсичний вплив цих речовин призводить до нездатності до сечовипускання, пошкодження нирок і смерті.

За словами співрозмовника видання, наразі ВООЗ розглядає питання про те, чи варто рекомендувати сім'ям у всьому світі переглянути використання сиропів від кашлю для дітей в цілому, оскільки питання щодо безпеки деяких з цих продуктів залишаються невирішеними.

Ба більше, експерти ВООЗ також оцінюють докази того, чи є сиропи від кашлю необхідними з медичної точки зору для дітей.

На сьогодні організація ідентифікувала шість фармацевтичних компаній в Індії та Індонезії, які виробляють ці сиропи. Утім, виробники або відмовилися коментувати розслідування, або заперечили використання небезпечних складників у своїй продукції, які призвели до смертей, зазначають журналісти.

Речниця ВООЗ Маргарет Харріс, не коментуючи деталі роботи організації, заявила:

«Для нас є найвищим пріоритетом – не допустити більше дитячих смертей від того, чому можна запобігти».

Нині ВООЗ розширило своє розслідування щодо можливого використання небезпечних сиропів ще на чотири країни, де така продукція могла бути у продажу. Йдеться про Камбоджу, Філіппіни, Східний Тимор та Сенегал. Натомість уряди інших країн та світову фармацевтичну промисловість ВООЗ закликала розпочати термінові перевірки, аби "викорінити" із вжитку населення неякісні ліки.

Нагадаємо, у жовтні 2022 року ВООЗ озвучила попередження щодо сиропів від кашлю, виготовлених двома індійськими виробниками: Maiden Pharmaceuticals та Marion Biotech. Саме тоді організація заявила, що їхня продукція пов'язана зі смертельними випадками в Гамбії.

Йдеться про такі сиропи:

  • Promethazine Oral Solution,
  • Kofexmalin Baby Cough Syrop,
  • Makoff Baby Cough Syrop,
  • Magrip N Cold Syrop.

Виробничі заводи Maiden і Marion були закриті, однак зараз компанія Maiden намагається відновити роботу після того, як у грудні індійський уряд заявив, що тестування не виявило жодних проблем з продукцією.

Пізніше ВООЗ попередила про небезпечність застосування сиропів ще чотирьох індонезійських компаній-виробників:

  • Yarindo Farmatama,
  • PT Universal Pharmaceutical,
  • PT Konimex,
  • PT AFI Farma.

Юристка PT Universal Pharmaceutical Industries Германсія Хутагалунг у коментарі виданню заявила, що компанія відкликала з ринку всі сиропи від кашлю, які визнали небезпечними.

«Переслідуйте постачальників, вони – справжні злочинці. Саме вони підробляють сировину, фальсифікуючи документи на сировину на всьому шляху до фармацевтичних компаній», – наголосила Хутагалунг, утім не назвала конкретних постачальників і не надала подробиць, які б підтверджували цю заяву.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
19 квітня 2024
18 квітня 2024
17 квітня 2024
13 квітня 2024
10 квітня 2024
07 квітня 2024
05 квітня 2024