Поділитись:

В Одесі старий «Богдан» перетворили на пересувну лазню для захисників (відео)

П'ятниця, 20 січня 2023, 22:40
В Одесі старий «Богдан» перетворили на пересувну лазню для захисників (відео)

В Одесі закінчують виготовлення пересувної лазні для фронту. Її роблять у мікроавтобусі «Богдан», який ще донедавна возив міськими вулицями пасажирів. Авто викупили волонтери. Днями розробники випробують його й одразу ж передадуть на передову.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

За 5 хвилин пічка в лазні стає гарячою, а ще за 20 – лазня вже повністю готова для використання. У ній є дві душові кабіни та парильня зі спеціальним камінням. Після важкої роботи на «нулі» бійці зможуть тут не лише помитися, а й добряче прогрітися та розслабити скам'янілі м'язи, розповідає Олександр Гринюк, який ініціював цей проєкт.

«Поїхав до друга на передову під Бахмутом привітати з днем народження. Побачив, які вони вертаються звідти мокрі, грязні, і в мене така ідея виникла. До водопроводу під'їхав, заправив 400 літрів води, дрова завжди з ними», – каже Олександр Гринюк.

Лазня абсолютно автономна. Крім печі, має баки для води, казан і помпи. Одночасно і з комфортом тут можуть розміститися до десяти людей. Для обслуговування потрібні двоє – водій і банщик. І коли всі охочі скористаються лазнею, вона може швидко їхати далі, до інших бійців.

Зі слів волонтера Станіслава Маденса, бійці зраділи ідеї такого винаходу і залюбки такою лазнею користувалися б.

«Я телефонував своєму другові і він каже: «Коли вспіємо, то сухий душ, а сухий душ – це серветки». Я запитую: «Як думаєш, така лазня стане вам у нагоді?». Він каже: «Та це супер, це просто супер, жени її вже сюди», – розповідає волонтер Станіслав Маденс.

На майже закінченій лазні ще зберігся номер одеського маршруту. Автобус волонтери викупили на одному з приватних міських автопідприємств. На перетворення пішло три тижні. Механіки самі зварили піч, зробили утеплення і обшили колишній салон маршрутки деревом.

«Спочатку ми розібрали маршрутку повністю, зробили каркас, щоб було міцніше, а потім вже скловата, рейки, спеціальна плівка, називається відбивач, і вагонка. Здається, буде два приміщення: буде сауна і там вже роздягальня зі столом», – розповіли волонтери.

Загалом на лазню піде близько 110 тисяч гривень. Гроші на матеріали збирають волонтери. На цій пересувній лазні зупинятися вони не збираються. Зараз вже міркують над пересувним «Пунктом незламності» для фронту, який збираються зробити теж в автобусі, але вже великому – з буржуйкою та їдальнею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів