Крим і Донбас – це Україна, ми не підтримуємо вторгнення РФ, – президент Сербії Вучич

Середа, 18 січня 2023, 17:53

Президент Сербії Александар Вучич зазначив, що його країна не може підтримати вторгнення РФ в Україну й визнає Крим і Донбас українськими територіями.

Про це, як пише «Європейська правда», Вучич сказав в інтерв’ю Bloomberg.

«Ми з самого початку говорили, що не могли і не маємо права підтримувати вторгнення росії в Україну. Для нас Крим – це Україна, Донбас – це Україна, і так буде завжди», – зазначив сербський президент.

В інтерв’ю Вучич також спрогнозував, що у війні між Україною та росією «найгірше ще попереду», оскільки обидві сторони заглиблюються в конфлікт.

Президент Сербії, який мав десятки зустрічей з російським візаві владіміром путіним протягом останніх років і брав уроки російської мови, щоб мати можливість говорити з ним безпосередньо, сказав, що не розмовляв зі своїм колегою вже «багато місяців».

Також він підкреслив, що Сербія далеко не в усьому підтримує владу в москві:

«Ми не завжди в захваті від деяких їхніх позицій. У нас традиційно хороші відносини, але це не означає, що ми підтримуємо кожне рішення або більшість рішень, які надходять з Кремля».

Зазначимо, що в нинішніх коментарях Вучича небагато нового. Ще у 2018 році він підкреслював, що Сербія не визнає анексії Криму, посилаючись, серед іншого, на прецедент частково визнаного Косова (яке Україна, як відомо, не визнає).

Сербія – традиційно один із найближчих союзників росії в Європі – намагається встановити певну дистанцію від москви, оскільки повномасштабна війна в Україні загострює відносини між двома країнами та їхніми лідерами.

Нагадаємо: у липні 2002 року депутат від «Європейської Солідарності» Олексій Гончаренко закликав визнати державний суверенітет Косова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: