Поділитись:

Шахраї за добу видурили гроші в десятьох волинян

Вівторок, 17 січня 2023, 16:10
Шахраї за добу видурили гроші в десятьох волинян

За минулу добу до поліції Волині надійшло понад десять звернень щодо шахрайств.

Про це у вівторок. 17 січня, повідомив сектор комунікації поліції Волинської області на сайті ГУНП.

«Зловмисники діють за старими і, здавалося б, відомими схемами – дзвінки з банку про заблокування рахунків, виплата допомоги від світових організацій, продаж товарів з повною передплатою, однак часто на емоціях та бажанні отримати кошти громадяни все ж стають жертвами шахраїв», – зазначили правоохоронці.   

Так, 67-річна лучанка натрапила у соцмережі на оголошення про отримання допомоги, перейшла за вказаним посиланням. Візуал сторінки був дуже схожим на сайт банку, тому, нічого не підозрюючи, жінка ввела свій логін і пароль до онлайн-банкінгу, інші персональні дані, надавши шахраям доступ до рахунків. Пенсіонерка втратила майже 13 тисяч гривень.

А 25-річна ковельчанка, купуючи у мережі військовий тактичний одяг, позбулася майже 15 тисяч гривень. Дівчина замовила речі та повністю оплатила наперед, однак ні товарів, ні повернення коштів назад не отримала, зв’язок із продавцем перервався.  

Днями ж мешканка Ківерців отримала повідомлення від знайомої з проханням позичити гроші. Волинянка перерахувала 13 тисяч гривень на вказану карту, проте, як з’ясувалося згодом, сторінку подруги зламали зловмисники і гроші отримали також вони.

Наразі поліцейські встановлюють причетних до скоєння цих правопорушень. 

Щоб уберегтись від таких випадків, правоохоронці радять:

  • Не відкривайте підозрілі посилання в мережі чи смс-повідомленнях, за якими пропонують отримати виплату. Пам’ятайте, офіційні виплати можна оформити лише в застосунку «Дія» та на офіційних сайтах організацій.
  • Якщо вас інформують про проблеми з банківською картою телефоном – не повідомляйте важливих даних співрозмовнику (пін-коди, коди на звороті картки, паролі тощо) та не виконуйте жодних дій, на які він вказує, краще – покладіть слухавку, перетелефонуйте у банк за офіційним номером й з'ясуйте ситуацію особисто.
  • Коли купуєте чи продаєте щось через мережу, не переходьте за посиланнями, надісланими повідомленням. Послуга безпечної доставки є в інструментах сайту, а краще – користуйтеся післяоплатою.
  • Якщо знайомі хочуть позичити кошти, пишучи це в соцмережах, і надсилають невідому карту, перетелефонуйте їм та переконайтеся, чи їх сторінку не зламали зловмисники.

Нагадаємо: у Луцьку псевдовійськовий намагається видурити гроші в мешканців міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів