Поділитись:

Подорожчання долара: що буде далі і чому

Понеділок, 16 січня 2017, 11:00

Виконавчий директор Центру соціально економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук запевнив, що девальвація гривні – це її нормальний стан.

І поки конкурентоздатність України "хворіє", а інвестиції обходять стороною – це буде відбуватись постійно, – написав він у Facebook.

Однак, зі слів Боярчука, у кожного процесу, зокрема і девальвації, є свої розумні межі:

1. Експорт відновлюється. Останні місяці ситуація на зовнішньому ринку для нас складається досить непогано. З літа ресурсні ціни з невеликими коливаннями йдуть вверх. Наша валютна виручка теж поволі нарощувалась. Ні в грудні, ні в січні ніякого розвороту поки не було.

2. Дефіцит рахунку поточних операцій невеликий. На відміну від 2013-го року у нас немає шаленого девальваційного потенціалу, який може "зірвати гайки".

3. Поточні коливання на валютному ринку мають монетарні причини – одноразове масштабне вприскування гривні в економічну систему на фоні нервової ситуації навколо націоналізації "Приватбанку".

4. Ситуація початку 2017-го року є повторенням стрибка гривні минулого року, коли накопичувались масштабні залишки на рахунках держказначейства і за короткий період великі обсяги гривні опинились в економіці. Єдина відмінність – цього року маємо фактор "Приватбанку".

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ДОЛАР ЗА 30: ЧИ ВАРТО ПАНІКУВАТИ?

Відповідно, експерт зробив висновок:

Траєкторія обмінного курсу, найімовірніше, буде подібна до минулорічної – стрибок і потім повернення до нижчих рівнів. Передумов для "обвальної" девальвації немає – наш прогноз (CASE Україна) UAH 30/USD на кінець року і близько UAH 28.5/USD в середньому за рік.

А НБУ та Мінфіну, зі слів Боярчука, час задуматись, що просте планування видатків бюджету (зокрема і за рахунок напівемісійних "прибутків" НБУ) рятує від штучної девальвації. "Пам'ятаєте, прості речі рятують життя", – додав він.

Надрукувати
мітки:
коментарів