Поділитись:

Безкоштовні LED-лампи від уряду: коли та як лучани можуть їх отримати

Автор: Міла Роспопа |
Середа, 18 січня 2023, 09:00

Уже наприкінці січня лучани зможуть отримати перші світлодіодні лампи за державною програмою. Замість п'яти старих ламп розжарювання можна отримати п'ять новеньких енергоощадних ламп. 

Програма діє за ініціативи президента України Володимира Зеленського та за підтримки ЄС. Зокрема, Європейський Союз закупив для України 30 мільйонів лампочок. Ціль програми – замінити 50 мільйонів ламп в Україні, і таким чином зменшити навантаження на енергосистему країни, яка дуже постраждала від атак ворога. 

ЯК ЦЕ ПРАЦЮВАТИМЕ

Кожен повнолітній українець може обміняти до п'яти старих ламп розжарювання на світлодіодні. Обмін проходитиме у відділеннях «Укрпошти» у два способи – з попереднім замовленням і без нього.

Якщо попередньо зробити замовлення ламп через застосунок «Дія», то вони гарантовано будуть очікувати людину у найближчій «Укрпошті» п’ять робочих днів після отримання підтвердження на телефон. До речі, 16 січня стартувало бета-тестування реєстрації в «Дії» на обмін лампочок.

Якщо прийти без реєстрації, то лампи обміняють лише за наявності вільних LED-ламп у відділенні «Укрпошти». З собою потрібно мати: паспорт, ідентифікаційний код та справні лампи розжарювання в упаковці. 

КОЛИ ЛАМПИ БУДУТЬ НА ВОЛИНІ

Зараз в Дії стартувало бета-тестування, і можна записатися для обміну ламп. До кінця січня на Волинь мають доставити лампи. 

«Перші лампи ми маємо отримати на цьому тижні. У нас згідно з регламентом ідеться, що з 26 січня все має стартувати. Поки лампи ми не отримали, тому не хочемо наперед декларувати терміни, бо можливо, будуть затримки з постачанням. Як тільки вони зайдуть до нас на склад – тоді можна буде чітко озвучувати дати, коли ця програма запрацює у Волинській області», – пояснює очільник Волинської дирекції АТ «Укрпошта» Іван Люсак.

За його словами, всі відділення «Укрпошти» в області – і стаціонарні, і пересувні – беруть участь у цій програмі. Програма планує покрити абсолютно всю область. На Волинь виділили 452 тисячі ламп. Буде шість етапів постачання.

Програма стартуватиме з Луцька, тому що тут проживає найбільше населення, і тут споживається найбільше електроенергії. А основна ціль проекту – зменшити навантаження на енергосистему. 

Загалом 10 мільйонів українців зможуть замінити старі лампи на світлодіодні. 

«Ми розраховуємо на порядність людей. Всі люди, які будуть звертатися, можуть зареєструватися через «Дію», і ми будемо ідентифікувати їх там, або ж прийдуть у відділення з паспортом. Тобто, одна людина може провести обмін тільки один раз. Максимум 5 ламп в одні руки. Двічі чи тричі прийти у відділення і обміняти лампи не вийде. Ми будемо це блокувати», – пояснює Іван Люсак.

Нагадаємо, Україна у 2022 році отримала трильйон гривень допомоги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів