Каже, що військовий: шахрай намагається видурити гроші в лучан

Понеділок, 16 січня 2023, 13:21

У Луцьку псевдовійськовий намагається видурити гроші в мешканців міста. 

Про активність користувача з іменем «Руслан Наумов» повідомила низка лучан у соцмережах. 

Чоловік з фотографіями військового у профілі додається в друзі лучанам та просить грошей нібито на пальне. Його повідомлення повні маніпуляцій, а гроші обіцяє повернути «під чесне слово». Місцем роботи він називає 77-му окрему аеромобільну бригаду ДШВ ЗСУ.

 

 

Стилістика повідомлень вказує на те, що людина російськомовна – використовує м'який знак так, як це робиться в російській мові, пише з помилками, але дуже емоційно. Аналогічні тексти-заготовки користувач кидає різним людям. При мінімальному проханні підтвердити інформацію про себе починає маніпулювати і тиснути на емоції словами «у нас тут Людина кровью стікає» тощо. На прохання скинути фото військового квитка переконує, що нема інтернету, але скидає фото військового квитка «побратима». 

 

 

Профіль створено приблизно об 11:00 у понеділок, 16 січня. Тобто, йому кілька годин. Користувач активно підвантажує туди фото військового Збройних сил України, попри те, що згідно його повідомлень у нього сідає телефон. 

Каже, що він із побратимами не може вибратися з-під Донецька, і терміново треба гроші на пальне. Як і де він буде витрачати ці гроші «на передку», не говорить. 

У Кіберполіції кажуть, це точно шахрай. 

«Дуже багато на сьогодні з початку військового стану таких звернень у поліцію і кіберполіцію. Важливо зараз не додавати у друзі різні профілі сумнівного походження. На сьогодні Збройні сили забезпечені на 99,9% пальним так точно. Тому якщо хтось просить перерахувати гроші на пальне – 100% це шахраї. Ми викривали навіть таких, які «організовували» виїзди з тимчасово окупованих територій», «сірих зон» тощо», – говорить начальник відділу протидії кіберзлочинам у Волинській області Олександр Бережной.

 

Він пояснює, що шахраї маніпулюють і адаптуються. Останнє кримінальне провадження відкрили на молодих хлопців, які в мережі подавали оголошення про те, що «допоможуть евакуюватися» людям з тимчасово окупованих територій і місць поблизу лінії розмежування, і незаконно на цьому наживалися. 

«Це люди низької соціальної відповідальності. Переважно молоді хлопці 18-20 років, діджиталізовані, просунуті в інформаційному середовищі. А люди в нас зараз зі щирою душею хочуть допомогти, хоч якось долучитися до допомоги ЗСУ, Хтось кидає 100-200 гривень, дехто і значно більше», – каже він. 

Олександр Бережной закликає не вестися на маніпуляції. І якщо вам приходять повідомлення від підозрілих профілів з проханням надіслати гроші – краще попередьте про них своїх друзів у мережі, аби люди не потрапляли на гачок до шахраїв. Якщо людина десь збирає кошти – є офіційний запит і підтвердження цього. 

Вирахувати таких шахраїв можливо, але для цього потрібне кримінальне провадження. Компанія Meta може довго обробляти такі запити на інформацію, а отже шахраї матимуть час до блокування свого профілю, щоб розвести на гроші людей. У Кіберполіції закликають дотримуватися кількох простих рекомендацій:

  • не повідомляти дані карток
  • не перераховувати кошти незнайомим неперевіреним людям
  • не додавати сумнівних друзів у Facebook та Instagram, адже вони зможуть використати ваші дані для маніпуляцій

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: