Поділитись:

Українців знову чекає здорожчання комуналки

Неділя, 15 січня 2017, 16:16
Українців знову чекає здорожчання комуналки

Уже в березні українців очікує чергове подорожчання комунальних послуг. Через кількамісяців при споживанні понад 100 кВт год кожен кіловат коштуватиме 1,68 гривні замість 1,29 гривні. Крім того, в кінці опалювального сезону, як прогнозують експерти, може подорожчати газ, а разом з цим гаряча вода і опалення.

Сайт "Сегодня.ua" з'ясував, у скільки українцям обійдеться комуналка в 2017-м, що подорожчає і як платити менше.

Дорога вода

Обсяг стандартної ванни350 літрів. Щоб прийняти ванну, українцям доведеться заплатити приблизно 20 гривень. Похід в туалет, за умови, якщо встановлено стандартний зливний бачок об'ємом 6 літрів води, коштує близько 8 копійок.

Ще близько 20-30 літрів води українці щодня витрачають на приготування (за умови, якщо використовувати холодну воду, це приблизно 30 копійок).

Прайс на "блага цивілізації":

  • Прийняти ванну – більше 20 гривень
  • Вмитися в гарячій воді – 2,5 гривні
  • Сходити в туалет8 копійок
  • Приготувати їжу30 копійок

Відповідно до закону "Про житлово-комунальні послуги", через дві хвилини після відкриття крана температура води повинна коливатися в межах 50-75 градусів. Якщо температура гарячої води – 45-49 градусів, платити за неї можна на 10 % менше.

Крім того, законом встановлено, що відключати гарячу воду можуть не більше ніж нашість годин на добу (за умови стабільного водопостачання) і не більше ніж на 10 днів на місяць (30 % від часу надання послуги). Тобто якщо гарячої води немає два тижні,послугу можна оплачувати частково: за кожен день "прострочення" сума в платіжці замісяць повинна зменшуватися на 3,3 %.

Скільки коштує світло

Ще в 2015-му НКРЕКП постановою № 220 затвердила поетапне підвищення вартостіелектроенергії. Останній етап припадає на березень 2017 року. На початку року українці будуть платити за кожен кВт год при споживанні менше 100 кВт 71,4 копійки, а з першого березня – 90 копійок. При споживанні понад 100 кВт год кожен кВт год до березня коштує 129 копійок, а після березня – 168 копійок. Наприклад, якщо сім'я використовує 200 кВт год на місяць, до першого березня доведеться платити за світло 200,4 гривні, а після березня 2017 року – 258 гривні.

У результаті до березня (при тарифі 1,29 гривні за кіловат), одна година включеноготелевізора середньої потужності обійдеться в 64 копійки, а після березня – 80 копійок.Почитати книгу при світлі лампочки потужністю 100 Вт обійдеться в 12 копійок доподорожчання, і 16 – після. Комп'ютер середньої потужності разом з монітором намотає електроенергії на 38 копійок до подорожчання і 50 копійок після перегляду тарифу.

  • Подивитися телевізор 1 годину – 80 копійок
  • Почитати книгу при світлі настільної лампи 1 годину – 16 копійок
  • Провести годину за комп'ютером58 копійок

Експерти в сфері енергоефективності радять: найшвидший спосіб економії на електроенергії –встановити енергозберігаючі лампи. Лампу потужністю 0,022 кВт на годину можна купити за 98 гривень. Наприклад, для того щоб замінити всі лампочки в однокімнатній квартирі (по одній лампі на кухні, в туалеті, передпокої і ванній і три влюстрі в кімнаті) знадобиться 686 гривень.

Якщо лампа потужністю 75 Вт в передпокої працює дві години на добу, в туалетігодину, у ванній 3 години, на кухні 5 годин, в кімнаті 6 годин, за місяць тільки за "світло" набереться 65,2 кВт. У той же час енергозберігаючі лампи витратять в цих же умовах 19 кВт.

Як платити менше

Експерт у сфері енергоефективності Анна Шумейко розповідає: за місяць сотні літрівводи йде "даремно". Уже зараз кожна сім'я може почати економити воду, використовуючи кілька простих порад. Передусім необхідно встановити ричагові крани. За словами експерта, за рік такі крани дозволять заощадити до 300 гривень.

Експерти також радять поміняти зливний бачок в туалеті на той, який використовує менше води. Для цього можна придбати спеціальний бачок з енергозберігаючою системою, яка контролює подачу води, або ж просто встановити в бачок наповнену водою пластикову пляшку –це допоможе зменшити обсяг води в бачку.

Нова пральна машинка. Пральна машина з класом енергоспоживання А + і вище допоможе заощадити за місяць десятки літрів води. Також пральну машину варто заповнювати повністю, але не перевантажувати, оскільки це збільшує споживання електрики.

Мити посуд не в проточній воді і берегти воду. Для економії води також варто встановити насадки для душу і змішувачі з низькою витратою або розпилювачі на змішувач. Крім цього, багато людей, як показують соцопитування, забувають вимикати воду під час чищення зубів. Приймати душ, а не ванну. Приймаючи душ протягом п'яти хвилин, витрачається максимум 100 літрів води, а для наповнення ванни необхідно більше 200 літрів.

Надрукувати
мітки:
коментарів