Поділитись:

Вчені вивчили, як люди адаптуються до екстремальної спеки

Неділя, 15 січня 2023, 02:30
Вчені вивчили, як люди адаптуються до екстремальної спеки

Нове дослідження, проведене вченими в Китаї, кількісно визначає ступінь, в якому активність на відкритому повітрі знижується у дні з високими температурами.

Екстремальні температури роблять людей менш схильними до занять на свіжому повітрі, підтвердило нове дослідження, проведене вченими. Багате даними дослідження, проведене в Китаї, показує, що коли температура досягає 30 градусів за Цельсієм, люди на 5 відсотків рідше відвідують громадські парки, а коли температура досягає 35°C, їх починають відвідувати на 13 відсотків рідше, пише MIT News.

"Ми спостерігали адаптацію", – каже Сіці Чжен, професорка Массачусетського технологічного інституту та співавтор нової статті, яка докладно описує результати дослідження. Вона додає: "Екологічні небезпеки шкодять якості повсякденного життя. Так, люди захищають себе, обмежуючи активність, але вони втрачають зиск від виходу на природу чи зустрічі з друзями у парках".

Дослідження доповнює наші знання про вплив зміни клімату, кількісно оцінюючи вплив високих температур на активність людей протягом певного дня — як вони перемикають свою діяльність із спекотніших на прохолодніші періоди часу – і не лише протягом більш тривалих періодів.

"Ми виявили, що, беручи до уваги цю адаптацію протягом дня, екстремальні температури насправді значно впливають на людську діяльність, ніж показують попередні щоденні або щомісячні оцінки", – говорить Ічунь Фань, докторант Массачусетського технологічного інституту і ще один зі співавторів статті.

Для проведення дослідження вчені використали анонімні дані про 900 мільйонів користувачів мобільних телефонів у Китаї в 2017 році, вивчаючи загалом 60 мільярдів окремих запитів щодо розташування мобільних телефонів на день. За допомогою цих даних вчені також вивчили активність у 10499 парках по всій країні, порівнявши загальні показники використання в різних умовах. І вони отримали дані про температуру приблизно з 2000 метеостанцій у Китаї.

Зрештою, як пишуть вчені у статті, вони змогли "задокументувати великі та значні депресивні та затримуючі активність ефекти" при відвідуванні парку внаслідок ультра-гарячих температур.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів