Поділитись:

Дизайнерка з Луцька виграла грант для розвитку бізнесу вишиванок (фото)

Субота, 14 січня 2023, 08:00

Дизайнерка з Луцька Олександра Веремчук виграла грант для розвитку власного бізнесу, скориставшись урядовою програмою «єРобота». 

Про це йдеться на сайті Волинського обласного центру зайнятості.

Лучанка Олександра Веремчук ще у 2015 році стала ФОПом, створила своє виробництво вишиванок та відкрила магазин «ВишиванкаUA».

«Тоді я орендувала перше приміщення та найняла на роботу декількох працівників, так почав розвиватися мій бізнес. До речі, я не тільки власник магазину вишиванок, а й безпосередньо – дизайнер», – розповідає Олександра.

Дизайн вишиванок, їх модель, візерунок та особливості крою на підприємстві створюють самі. Навіть можуть створити копію будь-якої вишиванки. Так вдається зберегти первинний виріб для спадку нащадкам, а нову версію вишиванки вдягати. Таким чином старим вишиванкам дарують нове життя, а «національний код» зберігають як родину реліквію. Олександра Веремчук розказала, що черпає натхнення зі старих книг з вишивкою або з вишитих сорочок, що приносять люди для копії.

«Створення будь-якої схеми для вишивання – не проблема», – запевняє пані Олександра.

Оскільки новітні програми дозволяють з легкістю створювати електронний варіант для машинної вишивки. Тканину для роботи закуповували раніше в постачальників із Білорусі, а від початку повномасштабної війни, беруть лише корейський льон або матеріали з Туреччини. А також співпрацюють з місцевим виробником «Едельвіка».

Попит на вишиванки нині значно зріс, замовлення йдуть не лише з України, а й купують люди з-за кордону. Оскільки окрім виробництва та магазину, підприємство оформлює замовлення через інтернет та соціальні мережі, то працює навіть на гурт або персональні замовлення.

«Нині ми працюємо не лише по Україні, а й маємо партнерів закордоном. Зараз, під час війни, обороти роботи великі. Тож ми почали не справлятися з кількістю замовлень. Тоді від знайомих я дізналася про можливість отримання мікрогранту за програмою «єРобота». Завдяки йому ми змогли придбати вишивальну машину, яка була головним пунктом витрат. Оскільки ціна на неї немаленька, мусили докладати ще свої кошти», – розповідає дизайнерка.

За умовами гранту, підприємець, що отримує кошти для розширення бізнесу, має прийняти на роботи двох нових працівників. Тож з листопада пані Олександра найняла на роботу ще двох людей: технолога й кравця.

 

Нових робітників Олександра Веремчук знайшла досить швидко. Оскільки подала вакансії у Луцький міський центр зайнятості, де її добрали кваліфікованих робітників.

«Зараз під моїм підпорядкуванням 6 людей. Ми орендуємо приміщення у «Волиньспецторг» та співпрацюємо з ними. В нас є продавець в магазині вишиванок, а на виробництві: закрійник, технолог, кравці, вишивальниці, я виконую обов’язки дизайнера. Загалом за освітою я юрист, але ця робота моє творче покликання. Тут я знайшла себе», – розповідає Олександра.

Нині придбана за гроші гранту вишивальна машина вже активно працює та створює нову продукцію для продажу. Зараз дуже популярна не лише класична вишита сорочка, а й сучасні модернізовані варіанти одягу з вишивкою, такі як худі або теплі костюми. До слова, попит на вишиванки збільшується на певні свята або їх часто купують  до урочистих подій. Пані Олександра розповіла, що цього року, як ніколи, популярні вишиванки у кольорі хакі.

Новий поштовх популярності вишиванок охопив не лише українців, а й іноземців, які захоплюються Україною. 

Довідково: 
З 1 липня 2022 року стартувала урядова програма «єРобота» у співпраці Державної служби зайнятості та уповноваженого банку «Ощадбанк» для надання безповоротної державної допомоги фізичним особам, суб'єктам господарювання у формі мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу. Заявники за цим напрямком можуть отримати до 250 тисяч гривень. Волиняни в середньому отримали 232 753,5 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів