Поділитись:

Портрет скандального «Паші Мерседеса» з Волині тепер є на стінах Лаври (фото)

П'ятниця, 13 січня 2023, 16:34
Портрет скандального «Паші Мерседеса» з Волині тепер є на стінах Лаври (фото)

На верхніх хорах Успенського Собору Києво-Печерської Лаври намісник Павло Лебідь намалював ікону з власним зображенням. До «сонму святих» при житті також потрапили очільник УПЦ митрополит Онуфрій та митрополит Володимир Сабодан.

Про це пише Big Kyiv.

На панагіях на митрах двох митрополитів присутнє зображення лику Христа. Відтак, таке зображення не можна вважати світською картиною з портретами ще живих і не канонізованих церквою служителів, яка намальована в приміщенні храму – курс швидше брався на створення ікони трьох святих.

«Думаєте чому він так побивається? А ось погляньте на фрагмент розпису на верхніх хорах Успенського собору… Може там реалізовано його “альтер-его”», – зазначив священник ПЦУ Андрій Пономаренко.

Портрет скандального «Паші Мерседеса» з Волині тепер є на стінах Лаври (фото) 

Варто нагадати, що Успенський Собор був побудований коштом князя Святослава ІІ Ярославича заходами Феодосія Печерського у 1078 році. Завдяки тому, що собор належить до комплексу Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, у 2014 році литовці запросили можливості відновлення надгробного пам’ятника князю Костянтину Івановичу Острозькому, що знаходився в Успенському соборі. Святиня була декорована в XVII столітті у стилі українського бароко – мозаїкою та фресковим розписом. Вочевидь, дозволу у громади міста та українського народу Павло Лебідь на власні правки в декоруванні не просив.

Колишній Архидиякон Києво-Печерської лаври Сашко Бакай розповів, що це не єдина «ікона» з зображенням Павла Лебедя на церковній території.

«В Успенському соборі намісник намальований в чині ігуменів/намісників. Є ще один розпис з Павлом в Академічному храмі Різдва П.Б. Але він там не схожий на себе», – зазначив Бакай.

Портрет скандального «Паші Мерседеса» з Волині тепер є на стінах Лаври (фото) 

Академічний храм, який офіційно є храмом Київської духовної академії і семінарії, розташований на Дальніх печерах. Він був побудований в 1696 році на кошти родича гетьмана Івана Мазепи полковника Костянтина Мокієвського, є пам’яткою архітектури та також є зразком українського бароко. У 1817 році храм був розписаний в академічному стилі Іваном Квятковським.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
17 квітня 2024
12 квітня 2024
14:45
09 березня 2024
20:10
13 лютого 2024
31 січня 2024
19:45
26 січня 2024
12 січня 2024
13:23
05 січня 2024
16 грудня 2023
01 грудня 2023