Поділитись:

У Луцьку штрафують пішоходів за відсутність флікерів: коли вони потрібні

П'ятниця, 13 січня 2023, 15:52
У Луцьку штрафують пішоходів за відсутність флікерів: коли вони потрібні

Волинян закликають позначати себе на дорозі в темний час доби – цього вимагають Правила дорожнього руху. У разі невиконання цієї вимоги передбачений штраф у розмірі 255 гривень.

Про це повідомляється на фейсбук-сторінці патрульної поліції Волинської області.

Згідно з п. 4.4. ПДР, у який було внесено зміни 2020 року, у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні використовувати світлоповертальні елементи (стрічку, наклейку, жилет тощо) або бути в одязі, який має світлоповертальні елементи, для своєчасного їх виявлення іншими учасниками дорожнього руху.

Що ж таке світлоповертальні елементи

Світлоповертальні або світловідбиваючі елементи (також їх називають флікери) – це речі, призначені для відбиття світлового променя в бік джерела світла з мінімальним розсіюванням. Їх виготовляють у вигляді стрічок, наклейок, брелоків, браслетів, жилетів. Також вони можуть бути деталями одягу та взуття.

На якій ділянці дороги та за яких умов треба використовувати флікери

Користуватися світлоповертальними елементами пішоходи зобов’язані у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості (під час туману, дощу, снігопаду). Використовувати флікери необхідно, рухаючись проїзною частиною або узбіччям. Тобто, йти тротуаром без флікерів можна, а от перетинати проїзну частину – ні.

Яка відповідальність передбачена для пішоходів-порушників

Пішоходи, які ігнорують п. 4.4. ПДР можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 127 КУпАП: Непокора пішоходів сигналам регулювання дорожнього руху, перехід ними проїзної частини у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються, невиконання інших правил дорожнього руху (тобто, йдеться про порушення усіх вимог ПДР щодо пішоходів). За таке правопорушення передбачений штраф у розмірі 255 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів