Поділитись:

Добровольці, які пішли воювати, матимуть статус УБД

Четвер, 12 січня 2023, 16:00

Цивільні особи, які стали на захист країни, але не вступили до офіційних військових формувань чи правоохоронних органів, зможуть отримати статус учасника бойових дій.

Про це інформує Мінветеранів.

Відповідний законопроєкт (реєстр.№ 7322), який був розроблений за безпосередньої участі фахівців Мінветеранів, 12 січня Верховна Рада України конституційною більшістю голосів прийняла у другому читанні та в цілому. «За» проголосували 310 народних депутатів України.

Ухваленими змінами до чинного законодавства надається можливість визнати учасниками бойових дій осіб, які не встигли вступити до ЗСУ, МВС, Національної поліції, Національної гвардії, СБУ, Держприкордонслужби або інших утворених відповідно до законів України військових формувань чи правоохоронних органів, однак брали безпосередню участь у бойових діях.

Документ також визначає коло осіб, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України.

«Ухвалення даного закону є вкрай важливим, особливо в частині врегулювання прецедентів щодо надання відповідних статусів цивільним особам, які з перших днів повномасштабної агресії рф проти України брали безпосередню участь у захисті країни. До Міністерства надходять відповідні звернення, зокрема й від членів родин полеглих Захисників та Захисниць. А прийняття законопроєкту надає Мінветеранів можливість врегулювати подібні прецеденти», – йдеться в повідомленні.

Відповідно до законопроєкту рішення про надання статусу УБД особам, які добровільно забезпечували захист держави, приймається Міжвідомчою комісією, що діє при Мінветеранів.

Фахівці Міністерства опрацюють та подадуть на розгляд Уряду відповідні проєкти актів, якими визначатиметься механізм надання статусів добровольцям, а також членам родин загиблих Захисників і Захисниць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 грудня 2023
15 грудня 2023
08 листопада 2023
27 вересня 2023
14 вересня 2023
03 серпня 2023
28 липня 2023
25 липня 2023
24 липня 2023
19 червня 2023