Поділитись:

У Білорусі створюють аналог ПВК «Вагнера»

Четвер, 12 січня 2023, 00:00
У Білорусі створюють аналог ПВК «Вагнера»

У Білорусі готують аналог бойовиків приватної військової компанії «Вагнер».

Про це пише ТСН.

Охоронному підприємству віддали у розпорядження центр спеціальної підготовки, де раніше тренувалися спецназівці Білорусі.Про це розповів представник Об'єднаного перехідного кабінету білоруської опозиціонерки Світлани Тихановської з оборони й нацбезпеки Валерій Сахащик.

Приватному охоронному підприємству «ГардСервіс» диктатор Олександр Лукашенко дозволив мати вогнепальну зброю. Сахащик припускає, що «ГардСервіс» готують до участі в бойових діях, вишколи проводять на кількох білоруських полігонах.

«Я знаю, що офіцери 5-ї бригади спецпризначенців (базується в Мар'їній Гірці Мінської області - Ред.) тренують працівників «ГардСервіс» на своєму полігоні. Крім того, компанія забрала собі базу колишнього центру спеціальної підготовки «Динамо», там також відбуваються активні дії», – каже представник Тихановської.

За його інформацією, персонал «ГардСервіс», чисельність якого різко зросла і вже сягає близько тисячі осіб, тренується вже кілька місяців.

«Підготовка і набір кадрів тривають уже кілька місяців. Персонал збільшили офіцерами, прапорщиками, сержантами й солдатами, які служили в силах спеціальних операцій і в спецпідрозділах силових відомств Білорусі», – зазначив опозиціонер.

Представник Тихановської не виключає, що учасників «ГардСервіс» можуть використовувати в диверсійно-розвідувальних групах (ДРГ), або для штурмів міст за аналогією з "вагнерівцями".

Вагнерівці навчали «ГардСервіс»?

У виданні зазначають, що наприкінці липня-серпня до Мінська прибули найманці з ПВК "Вагнера", які мали навчати працівників «ГардСервіс». За чутками, працівникам обіцяли відрядження і в майбутньому зарплату в 10 тисяч білоруських рублів (близько 3700 євро).

«З'явилася якась людина, яка почала розсилати різним ЗМІ розповіді про те, як співробітників «ГардСервіс» тренують співробітники з ПВК «Вагнер». На підтвердження він надсилав своє посвідчення, де було замащено фото, ім'я та прізвище. Ідентифікувати цю людину було неможливо, як і те, наскільки правдиву інформацію він надавав», – зазначає журналіст Білоруського центру розслідування Олексій Карпеко.

Що відомо про «ГардСервіс»

Приватне охоронне підприємство «Гард Сервіс» було сформовано в Білорусі в червні 2020 року. Відповідно до указу диктатора Лукашенка, всі учасники компанії офіційно мають право носити, зберігати та використовувати службову і цивільну зброю, а також інші інструменти для застосування фізичної сили «в порядку, встановленому законом для воєнізованої охорони».

«Ймовірно, перед президентськими виборами у Білорусі знадобилася приватна структура на випадок не найсприятливішого сценарію для Лукашенка. У ПОП (приватне охоронне підприємство) набирали колишніх ветеранів силових структур, служби безпеки президента, спецназу, спеціальних підрозділів КДБ, МВС, Держприкордонкомітету», – говорить Олексій Карпенко.

Потрапити туди можуть лише «перевірені» люди.

«Я знаю кілька колишніх силовиків, які намагалися туди влаштуватися, але їх проігнорували – потрібний певний бекграунд», – каже Карпеко.

За його словами, підприємству віддали у розпорядження центр спеціальної підготовки, де раніше тренувалися спецназівці з Білорусі та інших країн, переважно африканських та південноамериканських. На озброєнні у підприємства є зокрема пістолети, автомати і снайперські гвинтівки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів