Поділитись:

В Україні здорожчають продукти: які саме

Середа, 11 січня 2023, 06:48

В Україні очікують на суттєве здорожчання продуктів. Йдеться насамперед про овочі, олію та хліб.

Причини – сезонний фактор, світові тренди, наслідки війни, а також витрати, які виробники, переробники та ритейлери мають у зв'язку з переходом на генератори. Про це пише 24 канал. 

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин пояснює, що:

  • у 2023 році в їхню ціну закладатиметься великий сезонний фактор;
  • велика маса овочів із Херсонщини та півдня Запорізької області буде втрачена через тимчасову їхню окупацію.

«Напевно, ми побачимо досить велике зростання цін на олію. Минулого року вона зросла лише на 12% і досить серйозно відстає від загального тренду зростання цін. Тому, я думаю, цього року олія дорожчатиме», – прогнозує експерт.

Ціни на хлібопродукти, за його словами, зростуть через наслідки російських атак на енергоінфраструктуру України. Пендзин пояснює: виробники, переробники та ритейлери, які використовують генератори, не оплачуватимуть їхню роботу з власної кишені. А отже, додаткові витрати будуть перекладені на покупців.

«Всі ці додаткові витрати, пов'язані із встановленням джерел альтернативного живлення, будуть закладатися у вартість послуг та ціну товару і щонайменше на 2,5-3% зросте загальна інфляція завдяки блекаутам. Тому я думаю, що це також додасть до загального зростання цін», – констатував експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів