Поділитись:

Президент Румунії попросив Зеленського переглянути закон про нацменшини

Середа, 04 січня 2023, 17:08

Під час телефонної розмови з Володимиром Зеленським президент Румунії Клаус Йоганніс закликав українську сторону переглянути ухвалений у грудні 2022 року закон про національні меншини – це питання є серед вимог для подальшого руху Києва в ЄС.

Як повідомляє «Європейська правда», про це йдеться в пресрелізі офісу румунського президента за підсумками розмови.

«Президент Румунії детально зупинився на нещодавньому ухваленні Україною закону про національні меншини, який викликав занепокоєння та невдоволення з боку румунської влади та представників румунської громади в Україні», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що Йоганніс звернувся до Зеленського з проханням «якнайшвидше знайти рішення для розв’язання цих проблем та усунення занепокоєнь», і у зв’язку з цим міністри закордонних справ України та Румунії проведуть двосторонні переговори.

В офісі президента Румунії стверджують, що український лідер «висловив відкритість до пошуку рішень, щоб румунська громада в Україні могла користуватися тими ж правами, якими користується українська громада в Румунії».

Також румунський президент засудив атаки Росії на цивільні об'єкти та критично важливу інфраструктуру в Україні, які є воєнними злочинами відповідно до міжнародного гуманітарного права, та наголосив, що «Румунія продовжуватиме діяти для допомоги Україні та українському народу стільки, скільки це буде потрібно».

У повідомленні Зеленського у твіттері зазначається, що лідери обох держав узгодили «кроки з подальшого розвитку двосторонньої взаємодії, насамперед в оборонній галузі», а також обговорили «формулу миру» та питання двостороннього порядку денного.

Нагадаємо: 13 грудня Верховна рада ухвалила закон «Про національні меншини (спільноти) України», який присутній у так званому «євроінтеграційному пакеті». На початку листопада спікер парламенту Руслан Стефанчук стверджував, що Україна отримала висновок від міжнародних партнерів щодо законопроєкту про національні меншини. Наразі він очікує підпису президента України. Проте міністерство закордонних справ Румунії заявило, що марно просило про консультації з українською стороною щодо закону й висловило незадоволення низкою його положень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
09 березня 2024
07 березня 2024
02 березня 2024
23 лютого 2024
15 лютого 2024
10 лютого 2024
09 лютого 2024
19 січня 2024
14 січня 2024