Поділитись:

Кабмін тимчасово призупинив електронні аукціони в Prozorro

Вівторок, 03 січня 2023, 18:50

Кабінет міністрів тимчасово скасував торги у системі електронних закупівель Prozorro, оскільки не всі можуть брати участь у них через постійні обстріли об'єктів енергетичної інфраструктури.

Постанова Кабміну №1495 від 30 грудня 2022 року набула чинності 3 січня 2023 року, – повідомляє Мінекономіки.

Правила діятимуть під час воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування.

«Як відповідь на блекаути, ми тимчасово скасували електронні аукціони. Від сьогодні всі торги, які будуть оголошені в Prozorro, проводитимуться без аукціону. Тобто тендерна пропозиція учасника остаточна, і виграє той, хто дав найменшу ціну під час подання пропозиції», – сказала перша віцепрем'єрка – міністерка економіки Юлія Свириденко.

За її словами, в умовах відключення живлення та інтернету не всі учасники мали змогу торгуватись в аукціоні.

«Водночас рівний доступ є ключовим принципом публічних закупівель. Ми повернемо аукціони, як тільки ситуація стабілізується», – сказала Свириденко.

Також вона анонсувала можливі зміни в системі публічних закупівель і на постійній основі.

Крім того, згідно з постановою було скасовано локалізацію при закупівлі на потреби Збройних Сил, тобто пікапи, вантажний транспорт, швидкі та інше тепер можна купувати на потреби ЗСУ без урахування вимог локалізації.

Раніше уряд звільнив від ПДВ та ввізного мита закупівлю імпортного енергообладнання. Закупівлі державою, територіальними громадами та об’єднаними територіальними громадами обладнання, необхідного для відновлення та забезпечення стабільної роботи енергосистеми тепер не підпадають під дію вимог закону «Про публічні закупівлі» про локалізацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів