Поділитись:

Обмін Медведчука на українських захисників відбувся на запит РФ, – ЗМІ

Вівторок, 03 січня 2023, 14:09
Обмін Медведчука на українських захисників відбувся на запит РФ, – ЗМІ

Обмін колишнього народного депутата та голови вже забороненої партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктора Медведчука відбувся на запит російської федерації.

Про це пише турецька газета Hurriyet, передає УНН.

Як пише газета, обмін Медведчука на 215 українців, серед яких 200 військовослужбовців, став однією з найяскравіших подій минулого року і відбувся у вересні за посередництва Туреччини.

Запит, як зазначено, йшов безпосередньо від росіян. Після того, як українська сторона дала свою згоду, в Анкарі відбулися переговори за підтримки Національної розвідувальної організації.

Москва, як повідомляється, висунула умову, щоб п'ять командирів батальйону «Азов» залишилися в Туреччині на умовах гарантій захисту та безпеки. Україна погодилась.

Газета пише, що обмін полоненими виглядав, ніби «у кіно». Зокрема, в «день X» у міжнародному аеропорту Есенбога (Анкара), один за одним приземлилися літаки з росії та України.

У літаку з України перебував Віктор Медведчук, на російському борту було п'ятеро керівників батальйону «Азов».

Після приземлення, під наглядом співробітників турецької розвідки, до російського літака увійшли українські офіційні особи, а до українського – російські для перевірки особистості та стану здоров'я військовополонених.

Як зазначається, обмін пройшов без проблем, жодна зі сторін не порушила угоду. З того часу командири «Азова» є «гостями Туреччини».

Нагадаємо: раніше речник президента Туреччини Ібрагім Калин розповів, що спочатку в списку на обмін, за яким у результаті обміняли п’ятьох командирів «Азова», було 15 імен, але узгодити його не вдалося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів