Поділитись:

Чому ялинки мають пірамідальну форму: відповідають вчені

Вівторок, 27 грудня 2022, 00:27
Чому ялинки мають пірамідальну форму: відповідають вчені

Пірамідальна форма ялинки необхідна дереву, адже вона допомагає йому процвітати у вітряних та снігових умовах, а також допомагає нижнім гілкам отримувати необхідну кількість сонячного світла. 

Про це повідомляє УНН.

До вічнозелених відносяться такі дерева, як ялинки, сосни та ялиці, разом відомі як хвойні. До цього сімейства входять як найменші, так і найвищі дерева в усьому світі — загалом їх налічується понад 500 видів.

Відмінною особливістю хвойних дерев є їхнє листя. Ці дерева не мають широке і плоске листя, зазвичай їх "листки" голчасті або лускаті. Дослідники наголошують, що така форма насправді є перевагою — часто представники цього сімейства ростуть у кліматі, для якого характерні абразивні кристали льоду, що дмуть.

Як правило, хвойні дерева ростуть у різних куточках світу, крім Антарктиди. Однак найчастіше вони зустрічаються в місцях із суворими зимами. Вчені переконані, що дерева розвинули свою форму, щоб мати змогу протистояти стихії та навалу важкого мокрого снігу. Хвойні дерева мають неглибоке коріння. Тобто у них немає довгого міцного коріння, яке б дозволило їм утриматися при сильних поривах вітру. Саме тому хвойні розвинули пірамідальну форму. Виходить, що це їхній спосіб утримувати себе у вертикальному положенні.

Також дослідники з'ясували, що їхня форма допомагає хвойним деревам отримувати більше світла в регіонах, де світловий день може бути занадто коротким. Верхні гілки не затіняють нижні, вони ярусні з відкритими ділянками між шарами. Це допомагає проходити вітру, а дерево отримує достатньо світла, особливо коли сонячне світло падає під низьким кутом, як це не рідко буває в зимові місяці.

Вчені кажуть, що пірамідальна форма ялинки необхідна дереву, оскільки вона допомагає йому процвітати у вітряних та снігових умовах, а також допомагає нижнім гілкам отримувати необхідну кількість сонячного світла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів