Поділитись:

Перша в Україні: Волинь отримала благословення патріарха Варфоломія святкувати Різдво 25 грудня (відео)

Неділя, 25 грудня 2022, 14:00
Перша в Україні: Волинь отримала благословення патріарха Варфоломія святкувати Різдво 25 грудня (відео)

Волинська єпархія ПЦУ першою  в Україні отримала благословення у Вселенського патріарха Варфоломія на святкування Різдва 25 грудня.

Про це телеканалу «Конкурент TV» розповів митрополит Луцький та Волинський Михаїл.

Зі слів митрополита Михаїла, волиняни виявилися найпрогресивнішими – їм недостатньо святкувати лише 25 грудня, а хочуть святкувати весь календар.

«Це лише календарна звичка. Цю звичку ми вирішили викорінити, бо вона російська... Тому в багатьох громадах з'явилося бажання перейти повністю на новоюліанський календар. Мати-церква Константинопольська, яка дарувала нам Томос, святкує Різдво Христове 25 грудня…І в нас виникла «дикість»: ми, з однієї сторони, отримали Томос, отримали благословення Вселенського патріарха, але з другої сторони – живемо «по-рускі». Трохи ми такі, трохи ми сякі», – зазначив митрополит Луцький та Волинський.

Тож деякі громади звернулися до митрополита Михаїла за благословенням перейти на новий календар. Паломницька служба, яка була в складі ПЦУ в  Стамбулі на святкуванні Різдва зі Вселенським патріархом, виявила активність і взяла дозвіл патріарха.

«Патріарх підписав резолюцію, що він дозволяє жити із всією європейською спільнотою, усім православним світом, окрім москалів, жити разом в одному календарі. Тому ми маємо перші таке благословення патріарха, що буде поштовхом для інших громад більш активно реагувати», – розповів митрополит.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів