Поділитись:

Росіяни витратили мільйони на різдвяний шопінг у Польщі

Середа, 11 січня 2017, 16:56

У перші дні січня росіяни витратили на покупки в ЄС 5,7 млн злотих, що на 1,5 млн злотих більше, ніж рік тому.

За даними Митної палати в Ольштині, у Польщі вони залишили майже 3 млн злотих, а решту 2,7 млн злотих – вартість їхніх покупок в інших країнах Євросоюзу, – повідомляє Monitor Info, посилаючись на tvn24.pl.

Прес-секретар Митної палати Ришард Худи повідомив, що, як і щороку, в період Різдвяних і новорічних свят росіяни з Калінінградської області масово вирушили на відпочинок до Польщі та інших країн Європейського Союзу.

Більше росіян

Упродовж 1 - 6 січня митники оглянули приблизно на 25 % більше легкових автомобілів, які в'їжджали до Польщі. Найбільше росіян перетнули кордон на переході в Гжехотках. Там митники перевірили 5 тис 150 легкових автомобілі. Для порівняння, за такий же період у листопаді – 4 тисячі авто. Багато російських туристів провели цей час у Польщі, наприклад у Закопаному, Карпачі, Міколайках, Тримісті, чисельні групи вирушили далі – до Парижа, Відня чи Берліна.

"Це помітно також під час аналізу рахунків Tax Free, пред'явлених службовцям Митної служби. Відповідно до них, громадяни Російської Федерації з 1 до 9 січня подали нам фактури на покупки сумою 5,7 млн злотих, тоді як рік тому вартість покупок становила 4,2 млн злотих", – повідомив Худи.

Скільки витратили?

Рахунки Tax Free – це фактури на покупки, які пред'являють росіяни на кордоні, щоби повернути ПДВ.

"Понад 2,9 млн злотих витратили в польських магазинах, а понад 2,7 млн (у перерахунку на злоті) – в інших країнах Європейського Союзу. У випадку цієї другої суми ми спостерігаємо велике зростання, порівняно з минулим роком, адже в перші дев'ять днів 2015 р. росіяни в цих країнах витратили понад 1,9 млн злотих. У випадку покупок у Польщі сума теж зросла приблизно на 700 тисяч злотих", – повідомляє Худи.

Зі слів Худи, серед покупок переважають продукти, одяг, взуття, електронні пристрої, але ми також є і багато предметів розкоші. Наприклад, годинник вартістю 18 тис злотих, а також прикраси, зокрема кольє ціною у кілька тисяч.

Надрукувати
мітки:
коментарів