Поділитись:

Українська енергосистема стабілізується до літа, якщо не буде нових обстрілів

Четвер, 22 грудня 2022, 22:43
Українська енергосистема стабілізується до літа, якщо не буде нових обстрілів

Україна стабілізує енергетичну систему до літа, за умови відсутності нових обстрілів

Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко в інтерв'ю Forbes, – пише Економічна правда.

За словами міністра, ситуація в енергосистемі України складна, але він не назвав точних цифр.

Надскладну ситуацію в Києві Галущенко пояснив тим, що у понеділок (19 грудня) були дуже суттєві для Києва пошкодження внаслідок обстрілів. 

«Тому в Києві зараз - найскладніша ситуація. Вона потроху покращується. Сьогодні доступної потужності вже більше, ніж вчора», – пояснив він.

За словами міністра, Київ не від'єднаний від енергосистеми - українська енергосистема цілісна. На питання, коли Україна зможе стабілізувати системи і припинити відключення світла за умови, що ударів більше не буде, Галущенко відповів:

«Швидкість відновлення пов’язана з обстрілами. Якщо обстрілів не буде, навіть з урахуванням вже пошкодженої генерації, ми стабілізуємо систему до літа. Ми маємо перелік рішень, які дозволять це зробити".

За його словами, імпорт електроенергії - «можлива опція». 

«Ми вже тестували імпорт у невеликих обʼємах.  Ми зараз опрацьовуємо механізми, які дозволять суттєво збільшити імпорт електроенергії. Зараз це 600 МВт – день, 700 МВт – ніч. Технічно можливість набагато більша – 1,6–2 ГВт», – додав він.

За його словами, також серед рішень - мобільні електростанції потужністю до 50 МВт. Вони допоможуть заживлювати електростанції, які «сіли на нуль», а також дадуть додаткову потужність системі.

В Україні є виробники, які виготовляють такі станції, заявив міністр.

На питання, чи продовжить Росія бити по енергосистемі після завершення опалювального сезону, Галущенко відповів: «Я сподіваюся, що наші Збройні сили допоможуть їм зупинитися».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів