Поділитись:

ЕСКО-модель: «Луцькводоканал» скоротить витрати енергоресурсів

П'ятниця, 09 грудня 2022, 19:09
ЕСКО-модель: «Луцькводоканал» скоротить витрати енергоресурсів

«Луцькводоканал» планує скорочувати витрати енергоресурсів за допомогою ЕСКО-контрактів.

Про це повідомляється на фейсбук-сторінці підприємства.

Зі слів директора підприємства Віктора Гуменюка, наразі КП «Луцьководоканал» готує тендерну документацію, а в грудні планується оголосити процедуру закупівлі послуг енергосервісу через систему Prozorro.

«Попри те, що ЕСКО-модель є новинкою на ринку України, фахівці КП «Луцькводоканал» уже освоїли цей принцип роботи і що потрібно зробити для його реалізації», – зазначив Віктор Гуменюк.

Використання так званої ЕСКО-моделі є одним із найбільш сучасних і прогресивних напрямків, який застосовується у світі для запровадження енергоощадних технологій, коли на підприємство залучається енергосервісна компанія, укладаючи спеціальні контракти для співпраці. Суть співпраці полягає в тому, що комунальне підприємство не несе жодних витрат, а тільки подає свої об’єкти, по яких уже затверджені базові рівні споживання. Енергосервісна компанія власним коштом модернізує і замінює обладнання комунального підприємства на сучасне і економне, використовуючи для цього новітні технології.

«До прикладу, для економії витрат за електроенергію комунальному підприємству необхідно запровадити ряд енергоощадних заходів – замінити обладнання, модернізувати системи, утеплити приміщення тощо. За ЕСКО-контрактом усі ці заходи реалізує енергосервісна компанія, у підсумку зменшуючи енерговитрати на 20 і більше відсотків. У результаті комунальне підприємство починає сплачувати постачальнику енергоресурсів на 20 % менше, а зекономлена різниця спрямовується енергосервісній компанії упродовж періоду дії контракту. Після завершення терміну дії ЕСКО-контракту все енергоощадне і модернізоване обладнання переходить у власність підприємства», – йдеться в повідомленні.

ЕСКО-модель: «Луцькводоканал» скоротить витрати енергоресурсів 

Таким чином, не витративши жодної копійки, підприємство продовжує економити на оплаті енергоносіїв. Також вивільняються зекономлені енергоресурси, украй необхідні державі, запроваджуються сучасні енергоощадні заходи, а комунальне підприємство виходить у повному виграші без жодних капіталовкладень.

Зазначається, що запровадивши енергоощадні заходи, підприємство «Луцькводоканал» зможе потенційно зменшити своє енергоспоживання в межах 5 мільйонів кВт/год на рік лише на використанні електроенергії.

«Зменшивши споживання, підприємство вивільнить для енергосистеми 5 мільйонів кВТ/год для країни. Ці величезні потужності, які раніше витрачалися в нікуди через неякісні системи споживання, можна буде спрямувати на актуальні потреби. До прикладу, для співпраці з Євросоюзом, враховуючи те, що з 24 лютого об’єднана енергосистема України працює в паралелі з енергосистемою Євросоюзу», – додають у підприємстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
20 квітня 2024
06 лютого 2024
11:49
01 лютого 2024
21 грудня 2023
19:19
11 грудня 2023
16 листопада 2023
14 жовтня 2023
15:00
16 вересня 2023
16:08
28 серпня 2023
25 серпня 2023