Поділитись:

Вчені виявили найстарішу ДНК, яка показує життя два мільйони років тому

П'ятниця, 09 грудня 2022, 04:20
Вчені виявили найстарішу ДНК, яка показує життя два мільйони років тому

Науковці знайшли найдавнішу  ДНК та показали, яким було життя 2 мільйони років тому на північній частині Гренландії.

Про це пише Українська правда.Життя.

«Дослідження відкриває двері в минуле, яке фактично було втрачено», – каже провідний автор Курт К’єр, геолог і експерт з льодовиків з Копенгагенського університету.

Північна частина Гренландії наразі – безплідна арктична пустеля, але раніше там був багатий ландшафт зі безліччю тварин.

Оскільки скам’янілості тварин важко знайти, дослідники витягли екологічну ДНК, також відому як еДНК, із зразків ґрунту. Це генетичний матеріал, який організми виділяють у навколишнє середовище, зокрема через відходи, слину або трупи, що розкладаються.

Дослідження ДНК показало, що під час теплого періоду в регіоні, коли середня температура була на 11-19 °C вищою, ніж сьогодні, територія була наповнена незвичайною флорою і фауною.

Фрагменти ДНК свідчать про поєднання арктичних рослин, таких як берези та чагарники верби, з рослинами, які зазвичай віддають перевагу теплішому клімату, зокрема, ялиці та кедри.

ДНК також показала сліди тварин, включаючи гусаків, зайців, північних оленів і лемінгів (гризун, схожий на щура та хом'ячка). Раніше гнойовий жук і деякі залишки зайця були єдиними ознаками життя тварин на тій території.

Сюрпризом стала знахідка ДНК мастодонта, вимерлого виду, який виглядав як суміш слона та мамонта. Раніше сліди цих істот були знайдені в помірних лісах Північної Америки.

Дослідники також змогли отримати підказки про морське життя цього періоду. Вчені припускають, що в цьому районі жили підковоподібні краби та росли зелені водорості, тобто навколишні води, швидше за все, були набагато теплішими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
16 березня 2024
15 березня 2024
13 березня 2024
12 березня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024