Поділитись:

ЄС скоротив попит на газ на чверть, аби зменшити залежність від росії

Понеділок, 05 грудня 2022, 11:24
ЄС скоротив попит на газ на чверть, аби зменшити залежність від росії

фото ілюстративне

Країни Євросоюзу у листопаді скоротили попит на газ на чверть, попри зниження температури, що сигналізує про певні успіхи у відмові блоку від російських енергоносіїв.

Про це пише Економічна правда, посилаючись на Financial Times.

Попит на газ в ЄС був на 24 % нижче середнього п'ятирічного показника у листопаді після аналогічного падіння в жовтні. Країни ЄС намагаються зменшити свою залежність від російського газу завдяки альтернативним постачальникам або стримуванні споживання. Тепла осінь та надвисокі ціни на газ також допомагали скорочувати попит на газ.

У Німеччині та Італії, двох найбільших країнах-споживачах газу в ЄС, попит впав на 23 % і 2 1% відповідно в листопаді. У Франції та Іспанії він впав понад як на п'яту частину, а в Нідерландах – понад як на третину.

Аналітики попереджають, що без подальшого зниження попиту та збільшення імпорту скрапленого газу дефіцит газу в Європі може зберігатися роками.

Падіння попиту призвело до того, що в середині листопада газосховища в ЄС були заповнені на 95 %, що є майже історичним максимумом. Цьому також сприяв рекордний приплив СПГ в регіон. Але більш холодна погода в останні тижні збільшила попит, і сховища зараз заповнені приблизно на 93 %.

Ціни зросли, натомість зростають: еталонний європейський контракт наразі торгується близько 150 євро за МВт-год (близько 1600 доларів за тисячу кубів), найдорожче за понад місяць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів