Поділитись:

У Кенії почнуть вирощувати генетично модифіковану кукурудзу

Неділя, 04 грудня 2022, 05:30
У Кенії почнуть вирощувати генетично модифіковану кукурудзу

Кенійські фермери почнуть садити генетично модифіковане насіння кукурудзи на початку наступного року після скасування урядом 10-річної заборони на вирощування ГМ культур. Очікується, що посухостійке насіння буде посіяно на понад 200 тис. га землі.

Про це повідомило управління сільського господарства Кенії, пише ofimagazine.

У жовтні уряд зняв заборону на вирощування ГМ культур, а також на імпорт продуктів харчування та кормів для тварин, вироблених шляхом генетичної модифікації, таких як біла ГМ кукурудза.

Кукурудза, що вирощується на 90% всіх кенійських ферм, є основним продуктом харчування в країні й використовується для приготування популярної страви угалі, або кукурудзяного борошна.

Після чотирьох невдалих дощових сезонів поспіль Кенія зіткнулася із серйозним браком води на тлі однієї з найсуворіших посух, з якими східноафриканський регіон стикався за останні чотири десятиліття. Це означало, що посіви не могли зростати, що викликало попередження про потенційний голод.

Однак у міру того, як країна готувалася до комерціалізації ГМ культур, деякі фермери та агітаційні групи чинили опір, ставлячи під сумнів їхню безпеку. Опитування, проведене минулого року неурядовою організацією Route to Food Initiative, показало, що 57% кенійців не вітають ГМ культури.

Прихильники скасування заборони на ГМ культури заявили, що цей крок був викликаний необхідністю забезпечити продовольчу безпеку та захистити довкілля.

«Зміна клімату, жорстка посуха та поява нових шкідників, таких як совка та стеблевий метелик, а також такі хвороби, як летальний некроз, становлять реальну загрозу продовольству, кормам та харчовій безпеці», – заявив генеральний директор Кенійської організації сільськогосподарських. та тваринницьких досліджень д-р Еліуд Кірегер.

Державне агентство, яке займається загальним наглядом та контролем за передачею, обробкою та використанням ГМ культур, заявило, що сорти кукурудзи пройшли клінічні випробування та оцінку безпеки.

Кенія є восьмою країною в Африці, яка схвалила використання ГМ культур, і на сьогоднішній день їх дозволено вирощувати в 70 країнах світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів