Поділитись:

Вчені з’ясували причину раннього старіння

Неділя, 04 грудня 2022, 03:50
Вчені з’ясували причину раннього старіння

Автори мають намір продовжувати дослідження, щоб зрозуміти, чи можна за допомогою ліків знизити погіршення когнітивних функцій.

Біологи встановили, що дефіцит у червоних кров’яних тільцях білка, що сприяє вивільненню кисню, провокує зниження когнітивних здібностей та передчасне старіння. Результати дослідження опубліковані у журналі PLOS Biology.

Як пише видання, вчені зі США та Китаю проводили дослідження на мишах і встановили, що при зниженні у крові вмісту білка ADORA2B у тварин погіршується пам’ять та слух, починаються запальні процеси в головному мозку та прискорюються процеси старіння. Відомо, що вміст крові аденозинового рецептора A2B, або ADORA2B, знижується з віком. Тому дослідники припустили наявність зв’язку між дефіцитом цього білка та старінням мозку.

Журнал також повідомляє, що біологи проводили експеримент, у якому частину тварин позбавляли ADORA2B. Потім їх поміщали в умови кисневого голодування. У мишей без білка поведінкові та фізіологічні ефекти нестачі кисню виявлялися набагато сильніше, ніж у звичайних гризунів. Тому фахівці зробили висновок, що від ADORA2B залежить швидкість старіння мозку, адже він регулює надходження додаткової кількості кисню. Цю речовину вчені назвали “антівіковим білком”.

“Результати демонструють, що сигнальний каскад червоних кров’яних тілець ADORA2B, який сприяє доставці кисню в мозок, бореться з раннім початком вікового зниження когнітивних здібностей, погіршенням слуху і пам’яті”, – заявив керівник дослідження доктор Ян Ся (Yang Xia) з департаменту біохіми молекулярної біології Медичної школи Макговерна Техаського університету
Автори повідомили про намір продовжувати дослідження, щоб визначити, чи лікування препаратами, що активують ADORA2B, може знизити погіршення когнітивних функцій і запобігти передчасному старінню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 
 

Надрукувати
мітки:
коментарів