Поділитись:

Оформлення Зеленої картки для виїзду на авто до Європи

П'ятниця, 02 грудня 2022, 20:52
Оформлення Зеленої картки для виїзду на авто до Європи

Поїздка незнайомою місцевістю — завжди підвищений ризик, у разі аварії може постраждати чуже здоров'я та майно. Щоб захистити інтереси постраждалих, у списку обов'язкових документів для перетину транспортним засобом кордону з Європою передбачена обов’язкова зелена картка — міжнародний аналог автоцивілки.

В яких країнах діє Зелена картка?

Розробка міжнародної системи страхування громадянської відповідальності автовласників ініційована ООН у 1949 році. У систему входять 48 країн: уся Європа, Туреччина, Азербайджан, Ізраїль, Туніс, Марокко. До Єдиної бази даних мають доступ поліціянти та прикордонники. В Україні контроль за функціонуванням системи здійснює МТСБ України.

Для поїздок Європою достатньо купити одну зелену картку на весь час подорожі. Досвідчені водії ще в Україні оформляють страховку машини з максимальним строком дії: ціна поліса за кордоном набагато вища, а непередбачені ситуації та черги на митниці здатні порушити початкові плани страхувальника.

Право на продаж страховки «Зелена картка» мають виключно фінансово стійкі страховики

Суть системи — захист інтересів постраждалих внаслідок ДТП, повноцінна компенсація збитків. У кожній країні різні максимальні суми, які виплачуються кожному з постраждалих або загалом по одній аварії.

Європейські ліміти відповідальності автоцивілки стартують від 255 838 € у Молдові та закінчуються безлімітом:

  • 6,07 млн € — Ліхтенштейн, Угорщина, Італія, Мальта, Нідерланди, Румунія, Португалія;
  • 6,3 млн € — Австрія;
  • 7,5 млн € — Німеччина;
  • 36,35 млн € — Кіпр;
  • 50 млн € — Андорра;
  • 70 млн € — Іспанія;
  • 5 європейських країн ліміти не встановили, суд може призначити будь-яку суму.

Замість винуватця аварії компенсації сплачує страхова компанія, яка оформила з власником ТЗ договір страхування, видала поліс та зареєструвала його в Єдиній базі даних.

Купівля Зеленої картки на сайті ARX займає 3-7 хвилин

На офіційному сайті СК ARX приватні особи та компанії можуть оформити поліс «Зелена картка» онлайн без посередників. Процес займає кілька хвилин. 

Документи, необхідні для купівлі Зеленої картки для авто:

  • технічний паспорт транспортного засобу, що має українську реєстрацію;
  • цивільний або закордонний паспорт власника / витяг з ЄДРПОУ юрособи.

Внесіть на сайті дані, вкажіть регіон подорожі, термін подорожі, сплатіть поліс. Електронний формат надходить на електронну пошту. Важливо! Зелену картку потрібно роздрукувати перед поїздкою, не всюди поліціянти мають онлайн-доступ до бази даних.

Надрукувати
мітки:
коментарів