Поділитись:

Вибудовник оргдобрива з Волині хоче в користування надра до 2032 року

Четвер, 21 січня 2016, 08:41

Депутати Волиньради вирішать питання продовження до 2032 року гірничого відводу для підприємства, що видобуває сапропель у водоймах Волині.

Як зазначив під час засідання постійної комісії Волинської облради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів 20 січня директор ТОВ "Зендер-Україна" Ігор Середюк, вирішення питання вже тричі відкладали, тож він просить внести його на розгляд під час сесії облради, - інформує ІА "Волинські Новини".

У проекті рішення пропонується внести зміни до попереднього рішення облради про надання підприємству гірничого відводу терміном на 6 років (тобто, до 2017 року). Натомість просять надати гірничій відвід до 19 листопада 2032 року.

Своєю чергою, член комісії Борис Бабійчукзауважив, що зробив звернення щодо стану сплати податків підприємством. Отримана від податківців відповідь викликала у депутат чимало зауважень. Так, в проектній документації вказано, що виробничі потужності підприємства становлять 25 тисяч метрів кубічних сапропелю на рік. Це, з його слів, приблизно вагон сапропелю на добу. Відповідно до ринкової вартості, вагон сапропелю коштує до мільйона гривень. Натомість, у 2013 році підприємство сплатило всіх видів податків на суму 103 тисячі гривень, у 2014 році – 129 тисяч, протягом 11 місяців 2015 року – 144 тисячі. Заробітної плати торік підприємство виплатило на суму 136 тисяч гривень.

Оскільки підприємство має закордонних інвесторів, його діяльність спрямована на експорт. Натомість, відповідно до митних декларацій, у 2012 році експортовано продукції на суму 52 тисячі гривень, у 2914 році експортованої продукції не було, у 2015 – 43 тисячі. Депутат поцікавився, чому попри високу вартість сировини такий низький стан оподаткування підприємства.

Ігор Середюк пояснив, що першу видобуту сировину підприємство використало у 2012 році. У 2013 році подали документи на апробацію запасів та затвердили ці документи. Протягом 2013-2014 року підприємство працювало з сировиною, видобутою раніше і не здійснювало нового видобутку, оскільки не всі документи на той час були оформлені. З його слів, закордонні інвестори підтримують проект лише завдяки особистим зв'язкам. Керівник підприємства відзначив, що сотні тисяч гривень були витрачені на оформлення документації.

Члени комісії рекомендували винести питання на розгляд під час сесії облради. Під час наступного засідання комісії планують заслухати звіт ТОВ "Зендер-Україна" про реалізацію їхньої програми користування гірничим відводом у період з 2011 року.

Надрукувати
мітки:
коментарів