Поділитись:

Пункти незламності у Луцьку: як це працює та коли краще приходити (фото)

Субота, 26 листопада 2022, 11:00

У Луцьку нещодавно запрацювали перші «пункти незламності». Намети з генераторами, обігрівачами, чаєм та інтернетом вже розмістили у кількох мікрорайонах міста. До них щодня сходяться люди, в яких нема світла. 

Після останньої масованої ракетної атаки ворога об'єкти інфраструктури України постраждали настільки, що майже вся країна протягом кількох днів залишилася без електропостачання та зв'язку. На ранок 26 листопада світло у частину домівок українців досі не подали. 

Для людей, які не мають, як зарядити ґаджети, і облаштували такі пункти. Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» дізнавалися, як влаштовано ці пункти та хто туди приходить. 

 

ЩО ВСЕРЕДИНІ НАМЕТУ

Одним з найперших встановили намет на Театральній площі. Він працює вже майже тиждень. Це так званий «пункт незламності» від ДСНС України. Намет розташований ліворуч від драмтеатру. Біля нього постійно чергує пожежний автомобіль. 

Це доволі простора брезентова конструкція з надувними опорами. Живлення тут є від генераторів або загальноміської мережі. 

Всередині намету постійно чергує хтось із рятувальників. Троє працівників ДСНС працюють цілу добу. Потім їх замінюють колеги. 

 

Намет всередині влаштований таким чином: під бічними стінками поставили столи і лавки. На столах – подовжувачі, від яких лучани заряджають свої гаджети. Тут майже 30 виходів для заряджання пристроїв. Але мешканці приносять свої «трійники», а тому підключитися одночасно може ще більше лучан. 

 

Сам намет комфортно вміщає близько 30 людей. За критичної необхідності тут може розміститися до півсотні лучан. 

Для мешканців тут є шафка з пледами, стіл із чаєм та печивом, питна вода, інтернет тощо. Є ігровий куточок для дітей. 

Обігрівачів у наметі небагато, і розташовані вони ближче до задньої стінки – там, де зазвичай стоять чергові рятувальники. Тому зігрітися у наметі вийде хіба що гарячими напоями чи пледами. 

 

ЯК ВСЕ ПРАЦЮЄ

Приходити сюди можна всім. Коли ви заходите всередину – ліворуч від вас будуть правила поводження. Тут не можна шуміти, смітити, не можна залишати відчиненим вхідний отвір. Усе, що пропонується для користування лучан – безкоштовне. 

Намет забезпечують необхідним рятувальники та Луцька міська рада. Вони відповідають за те, щоб всередині завжди були чай і печиво, і щоб тут були всі заявлені комунікації. 

 

 

В наметі також є аптечка, але вона більше розрахована на надання допомоги при пораненнях. В решті випадків, кажуть рятувальники, потрібно викликати лікарів. Тому на випадок, якщо у вас розболиться голова, шлунок, або потрібна буде не екстрена медична допомога, краще мати необхідні ліки з собою. 

Намет має спеціальні продухи для провітрювання. Кілька разів на день його прибирають та дезінфікують. 

ХТО ПРИХОДИТЬ У НАМЕТ

Найкращий час для користування наметом – з 5 по 10 годину ранку, каже начальник другої пожежно-рятувальної частини міста Луцьк Віктор Терещук. У цей час тут найменше людей, а отже, є зручний доступ до всіх послуг. Останніми днями, зважаючи на масове відключення користувачів від електропостачання, сюди приходить чимало людей. Бували і черги з кількома десятками лучан, що стоять перед наметом. 

 

Тут часто бувають учні місцевих шкіл. Мешканці центру міста також навідуються, щоб підзарядитися. 

 

 

Відвідавши намет, ми зустріли тут вуличного музиканта Влада, який грає біля перехожу до ЦУМ. Влад каже, що йому дуже зручно користуватися послугами пункту незламності. Він приніс із собою павербанки, щоб їх зарядити. 

«Цей пункт організований якісно і з теплом. Рятувальники дуже тепло зустрічають гостей. Пропонують три види напоїв – чорний чай, трав'яний і каву. Тут чистенько, акуратно і по-домашньому. Зараз я не граю на вулиці, бо непогода. Але якби я грав, то після того, напевно, зайшов би сюди. Помітно, що рятувальники відносяться до своїх обов'язків не просто як до формальності. Це приємно», – каже Влад. 

 

55-річний Валерій Бакаєвич – чоловік на візку – тут уже вдруге. В перший раз, каже, прийшов з цікавості. Хотів подивитися, як влаштований намет всередині. Вдруге прийшов сьогодні. Каже, змерз, от і заїхав зігрітися, попити чаю і зарядити мобільний телефон. 

«Я живу десь за півкілометра звідси. Внизу, на Набережній. Світла нема. Вчора ввечері не було. Я на візку, і хотів би піднятися додому, але через те, що нема світла, ліфт не працює, і мені приходиться ждати світла, щоб піднятися на поверх, де живу. Я мушу чекати, поки з'явиться світло, або просити чотирьох хлопців на заправці біля мене, чи чоловіків, які припаркують автомобілі біля магазину поруч, підняти мене на поверх. Тільки такі варіанти», – розповідає чоловік. 

 

Він каже, що поява такого пункту обігріву – це дуже гарне рішення для Луцька. Тут він може перечекати час без світла, аби не мерзнути на вулиці. 

Волонтер Руслан Теліпський був у центрі у справах та забіг, щоб поглянути, як працює намет. 

 

Останнім часом, розповідає Віктор Терещук, сюди почали частіше заходити безхатьки. Він каже, що в гарячих напоях їм не відмовляють. Однак, якщо людина поводиться неадекватно чи порушує спокій інших людей в наметі – її просять піти. 

Намет продовжить працювати, поки у цьому буде необхідність. 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів