Поділитись:

В Європі нарощують виробництво зброї, щоб допомогти Україні

П'ятниця, 25 листопада 2022, 16:51
В Європі нарощують виробництво зброї, щоб допомогти Україні

У Східній Європі збільшили виробництво зброї через війну рф проти України.

Про це пише Мілітарний.

Спеціалізовані підприємства випускають зброю, артилерійські снаряди та інше військове обладнання темпами, яких не було з часів холодної війни.

Це пов’язано з тим, що країни регіону намагаються допомогти Україні у боротьбі проти російського повномасштабного вторгнення.

Зазначають, що з 24 лютого цього року США та Велика Британія надали найбільшу кількість прямої військової допомоги Україні. На третьому місці Польща, на дев’ятому – Чехія.

Боєприпаси 155ммБоєприпаси 155мм
 

Деякі країни колишнього Варшавського договору досі побоюються Росії і вважають допомогу Україні питанням регіональної безпеки. Також російсько-українська війна відкрила нові можливості для військової промисловості Східної Європи.

«З огляду на реалії війни, що продовжується в Україні, та видимий настрій багатьох країн, спрямований на збільшення видатків на оборону, є реальний шанс вийти на нові ринки та збільшити експортні прибутки у найближчі роки», – сказав генеральний директор польського PGZ Себастьян Чвалек.

Державний оборонний концерн Польщі PGZ об’єднує понад 50 компаній, які виготовляють зброю та боєприпаси – від бронетранспортерів до безпілотних авіаційних комплексів.

Після початку повномасштабної війни PGZ вирішила вдвічі збільшити інвестиції в галузь – до 1,8 млрд доларів на наступні десять років, сказав Чвалек.

Польський ПЗРК PiorunПольський ПЗРК Piorun
 

До прикладу, якщо цього року PGZ виробить 600 ПЗРК Piorun, то у 2023 їхня кількість має зрости до 1000. За словами Чвалека, не всі ці переносні зенітно-ракетні комплекси вирушать до України, вони призначені і для інших замовників

САУ Zuzana 2 для України, листопад 2022САУ Zuzana 2 для України, листопад 2022
 

Інші оборонні підприємства також збільшують виробничі потужності. Про це розповіли Reuters представники компаній та чиновники з Польщі, Словаччини та Чехії.

Ешелон з Чехії для України з танками Т-72М та БМП-1. Весна 2022Ешелон з Чехії для України з танками Т-72М та БМП-1. Весна 2022
 

Заступник міністра оборони Чехії Томаш Копечни повідомив, що країна відправила Україні зброї та техніки на 2,1 млрд доларів. Він додав, що майже всі компанії, які виробляють це озброєння і техніку, є приватними. За його словами, експорт зброї із Чехії цього року буде найвищим із 1989 року.

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів