Поділитись:

Термомодернізація житла: у Луцьку ОСББ не отримали жодної гривні з передбачених 7 мільйонів

Четвер, 24 листопада 2022, 16:41
Термомодернізація житла: у Луцьку ОСББ не отримали жодної гривні з передбачених 7 мільйонів

Програма термомодернізації житла у Луцьку «Енергодім» не функціонує через бюрократію та неналежну відповідальність посадовців, які відповідають за неї.

Про це у фейсбуці написав депутат Луцької міської ради від фракції «Громадянський Рух «СВІДОМІ» Михайло Наход.

За зверненням голів ОСББ міста Луцька впродовж місяця Михайло Наход розбирався в проблематиці фінансування Програми відшкодування частини суми кредитів ОСББ Луцької громади, залучених на впровадження в будинках енергоефективних заходів на 2021-2023 рр., затвердженої рішенням Луцької міської ради (якщо простішою мовою – програми «Енергодім»). Для розуміння ситуації він виступив із запитом на сесії міської ради, підготував депутатське звернення, отримав відповіді.

Термомодернізація житла: у Луцьку ОСББ не отримали жодної гривні з передбачених 7 мільйонів 

Термомодернізація житла: у Луцьку ОСББ не отримали жодної гривні з передбачених 7 мільйонів 

«Але поки цього недостатньо. До кінця року залишається 1 місяць, а з 7 млн грн, передбачених для ОСББ, які виконали умови програми, досі не виділено жодної гривні», – зазначив він.

Михайло НаходМихайло Наход
 

Що заважає фінансувати програму термомодернізації житла у Луцьку?

Зі слів Михайла Находа, можна було б усе списати на війну, відсутність коштів, гальмування проплат зі сторони казначейства... Але розібравшись детальніше в питанні, стає зрозуміло, що не це є причинами.

«На жаль, причина – у бюрократії та у неналежній відповідальності посадовців за виконання ухвалених рішень», – вважає депутат.

Що таке програма «Енергодім»?

Це програма співфінансування заходів з термомодернізації (утеплення, заміни вікон та дверей і т.д.) у багатоквартирних будинках, які перебувають в управлінні ОСББ. При цьому за виконані роботи та витрачені матеріали лише 20 % платить саме ОСББ, 70 % оплачує державна установа «Фонд енергоефективності» і лише 10 % йде з міського бюджету. Тому програма дуже вигідна для ОСББ та мешканців багатоквартирних будинків.

На цей рік в міському бюджеті закладено 7 млн грн, щоб покрити цю частку в 10 % і реально допомогти ОСББ в часи, коли з коштами досить сутужно.

Рішення про фінансування приймає Комісія з відшкодування коштів на провадження ОСББ енергоефективних заходів при Департаменті ЖКГ міської ради. До комісії входять представники різних підрозділів міської ради та деякі депутати ради.

«Попри наявність поданих пакетів документів, на відшкодування від більше ніж 10 ОСББ, ця комісія жодного разу так і не зібралася у 2022 році. Складається враження, що хтось навмисно тримає в заручниках ОСББ міста», – зауважує Михайло Наход.

Тож команда «Громадянського Руху «CВІДОМІ» продовжуватиме контролювати виконання програми «Енергодім», сприятиме в діяльності ОСББ та буде публічно висвітлювати, що відбувається у цій сфері.

«Ми сподіваємося, що завдяки таким діям фінансування програми буде розблоковано, а ОСББ отримають передбачені кошти», – додав депутат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
15:34
23 березня 2024
09:53
12 березня 2024
16:16
07 березня 2024
16 лютого 2024
01 лютого 2024
28 грудня 2023
06 грудня 2023
29 жовтня 2023
20 жовтня 2023