Поділитись:

У Луцьку розпочали модернізацію теплових мереж

Четвер, 05 січня 2017, 10:41

У Луцьку оголосили тендер на виконання робіт із встановлення ізольованих труб у рамках модернізації теплового господарства. Роботи із модернізації проводяться у рамках "Проекту з реконструкції системи централізованого теплопостачання у м. Луцьк", що реалізується спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку.

Цей проект передбачає отримання 10 мільйонів євро кредитних коштів і 4 мільйони євро грантових коштів. Наразі розпочався перший етап реалізації, який передбачає встановлення котельні на біопаливі, – повідомляє Четверта влада.

"Зараз працюємо над встановленням котельні на біопаливі в районі ДПЗ, – розповідає заступник директора департаменту економіки Луцької міської ради Сергій Омельчук. – Плануємо весь мікрорайон в опалювальний період опалювати цією котельнею на біопаливі. Для біопалива використовуватиметься щепа".

Потужність котельні – орієнтовно 5 мегават. Тобто без газу можна опалювати весь мікрорайон. Це коштуватиме близько 1,5 мільйона євро, з яких 750 тисяч – це грант і ще 750 тисяч – кредит. Перший етап тендерних процедур по ньому вже пройдено. А всі процедури відбуваються за методикою ЄБРР.

Зі слів Сергія Омельчука, також вже опублікували на сайті ЄБРР лот, який передбачає ліквідацію підвальних і прибудинкових котелень. Це буде коштувати близько 750 тисяч євро. А незабаром опублікують лот по заміні застарілих котлів.

Ці всі лоти допоможуть значно зекономити і газ, і електроенергію. За попередніми розрахунками, електроенергія буде економитись на 15 відсотків, природний газ теж орієнтовно на 15 відсотків.

Також цього року заплановано встановити 200 індивідуальних теплових пунктів у будинках. Вони допомагають контролювати опалення в будинку та облікувати теплову енергію. Їх встановлять у Завокзальному мікрорайоні міста.

Проектом передбачено встановлення індивідуальних теплових пунктів, ліквідація неефективних підвальних і прибудинкових котелень, заміну застарілих котлів, заміну пальників у котлах, встановлення нового насосного обладнання, переобладнання центральних теплових пунктів із заміною теплообмінників, заміну центральних мереж на попередньо ізольовані, встановлення котла на альтернативному опаленні і встановлення системи автоматичного керування та збору даних.

Проект планують реалізувати протягом 2017-2018 років.

"На умовах співфінансування місто оплачує у проекті 20 відсотків, – пояснює пан Омельчук. – Це 20 відсотків від 10 мільйонів кредитних коштів. Тобто "Луцьктепло" на цій умові сплачує лише ПДВ".

Погашення кредиту має відбуватися за кошти комунального підприємства "Луцьктепло".

Відсоток користування кредитом становить на 3 мільйони євро – 0,75 відсотка річних, і на 7 мільйонів – 6 відсотків річних.

Термін кредитування триватиме 13 років від укладання угоди – від 2014 року. А погашення кредиту розпочнеться із 2018 року.

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 лютого 2024
26 лютого 2024
03 лютого 2024
17 січня 2024
23 жовтня 2023
16 серпня 2023
04 квітня 2023
28 березня 2023
24 листопада 2022