Поділитись:

Президент Хорватії не дозволив навчати бійців ЗСУ на території країни

Середа, 23 листопада 2022, 10:11

Президент Республіки Хорватія Зоран Міланович відмовився давати попередню згоду на участь військовослужбовців Збройних сил Республіки Хорватія у місії ЄС, яка займається організацією навчання українських військовослужбовців.

Лист із запитом йому надіслав міністр оборони країни Маріо Баножич, інформує УНН з посиланням на Vecernji List.

За словами Мілановича, перша причина відмови полягає в тому, що міністр оборони не уповноважений вимагати попереднього схвалення президента. У своєму поясненні Міланович також стверджує, що обставини участі хорватських солдатів у цій місії незрозумілі та необґрунтовані.

Третя причина полягає в тому, що Україна формально не вважається союзником Хорватії, війська якого можуть прибувати на навчання до Республіки Хорватія, як це прописано в Конституції та законах. Мовляв, немає ні правової бази, ні міжнародної угоди, щоби організовувати цю справу з українцями.

Як зазначає видання, така відповідь ускладнила зовнішньополітичну позицію уряду Республіки Хорватія.

Навчальна місія для українських військовослужбовців є найбільшою військовою місією ЄС на сьогодні, очікується участь близько 20 країн.

Щодо відмови Мілановича міністр Баножич каже, що тепер для ухвалення такого рішення потрібна парламентська більшість у дві третини голосів, і що він упевнений, що отримає їх. Він стверджував, що не бачить причин, через які Міланович відхилив його запит.

«Ситуація в Україні стає дедалі серйознішою. Ми маємо допомогти їй, ми всі знаємо, як це було для нас. Наш обов'язок допомогти», – заявив Баножич.

Ще у жовтні президент Хорватії заявив, що не дозволить Україні проводити військові навчання на території країни.

Нагадаємо: ще до початку повномасштабного вторгнення РФ Зоран Міланович заявив, що Україні не місце в НАТО й у разі ескалації з Росією Загреб максимально дистанціюється від подій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 березня 2024
09:00
25 березня 2024
23 березня 2024
09:53
22 березня 2024
21 березня 2024
20 березня 2024
19 березня 2024
13 березня 2024
12 березня 2024