Космічний корабель США вперше за півстоліття дістався Місяця

Вівторок, 22 листопада 2022, 04:20

Космічний корабель NASA Orion досягнув орбіти Місяця вперше після того, як програма Apollo виконала такий політ 50 років тому.

Як повідомляє Sky News, корабель Orion облетів Місяць і пройшов всього за 80 миль від неї (128 км). Диспетчери польотів в американському Х’юстоні зіткнулися з півгодинним відключенням зв’язку, коли корабель перебував на зворотному боці супутника Землі, і не знали, чи був успішним запуск критичного двигуна, доки капсула не Orion з-за Місяця.

Коли капсула Orion вийшла з-за Місяця, її бортові камери надіслали зображення Землі - блакитну крапку, оточену чорнотою.

Orion проведе близько тижня на орбіті Місяця, перш ніж повернеться на Землю та приземлиться у Тихому океані, що заплановано на 11 грудня.

Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору США навесні 2019 року оголосило, що програма висадки астронавтів на Місяць, що отримала назву Artemis, включає три етапи. Перший – виведення в космос за допомогою нової ракети-носія Space Launch System корабля Orion, який у непілотованому режимі здійснить кілька витків навколо Місяця і повернеться на Землю. Другий – обліт природного супутника Землі вже з екіпажем на борту – заплановано на 2023 рік. На третьому етапі NASA розраховує доставити астронавтів на Місяць у 2024 році, а потім відправити їх на Марс у середині 2030-х років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: