Поділитись:

Космічний корабель США вперше за півстоліття дістався Місяця

Вівторок, 22 листопада 2022, 04:20
Космічний корабель США вперше за півстоліття дістався Місяця

Космічний корабель NASA Orion досягнув орбіти Місяця вперше після того, як програма Apollo виконала такий політ 50 років тому.

Як повідомляє Sky News, корабель Orion облетів Місяць і пройшов всього за 80 миль від неї (128 км). Диспетчери польотів в американському Х’юстоні зіткнулися з півгодинним відключенням зв’язку, коли корабель перебував на зворотному боці супутника Землі, і не знали, чи був успішним запуск критичного двигуна, доки капсула не Orion з-за Місяця.

Коли капсула Orion вийшла з-за Місяця, її бортові камери надіслали зображення Землі - блакитну крапку, оточену чорнотою.

Orion проведе близько тижня на орбіті Місяця, перш ніж повернеться на Землю та приземлиться у Тихому океані, що заплановано на 11 грудня.

Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору США навесні 2019 року оголосило, що програма висадки астронавтів на Місяць, що отримала назву Artemis, включає три етапи. Перший – виведення в космос за допомогою нової ракети-носія Space Launch System корабля Orion, який у непілотованому режимі здійснить кілька витків навколо Місяця і повернеться на Землю. Другий – обліт природного супутника Землі вже з екіпажем на борту – заплановано на 2023 рік. На третьому етапі NASA розраховує доставити астронавтів на Місяць у 2024 році, а потім відправити їх на Марс у середині 2030-х років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів