Поділитись:

Нацбанк хоче змінити валютне законодавство

Середа, 04 січня 2017, 14:18

Національний банк хоче повністю змінити валютне законодавство. Над підготовкою проекту єдиного закону "Про іноземну валюту" НБУ працює разом із Єврокомісією.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів заступник голови Національного банку України Олег Чурій.

"Ми плануємо повністю змінити валютне законодавство, яке зараз діє. Воно застаріле, негнучке і розпорошене по численних законах, нормативно-правових актах. Угодою про Асоціацію з ЄС Україна взяла на себе зобов'язання забезпечити вільний рух капіталу. З початку листопада цього року ми працюємо разом із Єврокомісією над підготовкою проекту єдиного закону "Про іноземну валюту", який визначатиме принципи валютного регулювання в країні", – зазначив він.

У найближчому майбутньому, зі слів Чурія, в Нацбанку плануємо поступово пом'якшувати тимчасові обмеження, введені на валютному ринку в 2014-2015 роках, якщо будуть сприяти макроекономічні умови.

"Ми для себе визначили пріоритети. Передусім це зняття обмежень, необхідних для розвитку економіки. Йдеться про обмеження на прямі іноземні інвестиції та операції експорту-імпорту. Також важливо послабити обмеження, що безпосередньо впливають на діяльність підприємств: знизити вимогу до обов'язкового продажу валютних надходжень, збільшити строк повернення валютної виручки", – розповів він.

Також обіяцють послаблювати обмеження і для населення.

"Для населення важливі переважно два обмеження. Перше – видача валютних коштів на максимальну суму 250 тисяч гривень на день. Друге – обмеження на купівлю валюти на суму 12 тисяч гривень в день на одну особу. Проте якщо подивимося на світову практику валютної лібералізації, то валютні операції населення завжди йдуть останніми. Адже вони позитивно на економічний зріст не впливають, як би це неприємно не було. Купівля вами чи мною сотні доларів не вплине позитивно на зростання економіки", – розповів Олег Чурій.

Нагадаємо: Національний банк України з 4 січня знизить граничну суму розрахунків готівкою за участю фізичних осіб зі 150 тис грн до 50 тис грн.

Надрукувати
мітки:
коментарів