Поділитись:

Після втрати Херсона російські еліти змирилися з поразкою у війні, – росЗМІ

П'ятниця, 18 листопада 2022, 15:20

Відступ російських військ із Херсона став болючою подією для еліт в росії – прийшло розуміння, що «справжню війну програно».

Про це пише Медуза з посиланням на джерела, близькі до адміністрації президента росії та уряду рф, які говорили на умовах анонімності, – повідомляє Українська правда.

Зі слів співрозмовників «Медузи», відступ із Херсона став «дуже болючою подією» для російських еліт. Джерело, близьке до підприємців із «ближнього кола» володимира путіна, висловилося наступним чином:

«Прийшло розуміння: справжню війну ми програли. Люди починають думати про те, як жити далі, яке місце в майбутньому хотіли б зайняти, яку ставку зробити, на чому грати. (З одного боку, – ред.) будуть реваншистські настрої. З іншого – буде запит на нормалізацію і стабілізацію».

Однак, як стверджує «Медуза», у політичному блоці адміністрації президента рф налаштовані оптимістичніше. Зокрема, зі слів одного з джерел, у кремлі все ще сподіваються, що на Заході «розвалиться консенсус на підтримку України» через потребу в дешевих енергоносіях.

Другою надією кремля, за інформацією видання, є різка зміна політичної ситуації в Україні та відставка Володимира Зеленського. Крім того, російська влада вірить, що за кілька місяців російська армія стане більш боєздатною через мобілізацію і переломить ситуацію на фронті.

При цьому джерела видання в АП стверджують, що відступ із Херсона ніяк не позначився на настроях більшості росіян, тому що цю подію не встигли «просунути» в пропаганді і люди «не загорілися». На його думку, з цієї причини росіяни легко сприймають офіційні пояснення, що місто необхідно було залишити. «Медуза» підкреслює, що дані соцопитувань також більше підтверджують ці тези.

При цьому джерела серед регіональних політиків і бізнесменів не вірять, що кремлю вдасться переломити ситуацію. Співрозмовник у регіональному відділенні «Єдіной росіі» резюмував: «Те, що трапилося в Херсоні, сприймається як ганьба і наслідок бардаку в державі, начебто і підозрювали про нього, але не до такої міри».

За словами іншого регіонального чиновника, у його колі «почало виникати відчуття чужої війни».

Близьке до уряду джерело розповіло, що на тлі постійних військових поразок їх стала ще більше турбувати «повна закритість вищого керівництва росії»: «Нас ні про що не повідомляють, багато чого дізнаємося з новин, причому українських і західних. Виглядає так, що постійно йдемо на поступки і ще намагаємося це приховати і сховати».

Таке «гнітюче враження» з'явилося, зокрема, після метання кремля щодо «зернової угоди», як зазначає видання. Серед високопоставлених чиновників дедалі розумнішою видається позиція представників «еліти», які «не вписуються в спецоперацію повністю».

Проте, за словами джерел «Медузи», попри все невдоволення, чиновники і бізнесмени в рф не мають наміру вживати якихось дій проти путіна: «Просто хочеться, щоб усе це швидше закінчилося».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів